Gęste Powidła Morelowe z cynamonem i daktylami

0 (0 ocen)

Smak domowych powideł pamięta się latami. Ja osobiście cieszę się,że u nas w domu robi się przetwory – stało się to dla nas sposobem na spędzanie letniego wolnego czasu. Te są pyszne i aromatyczne.

Składniki:


  • 6 kg moreli
    250 g daktyli bez pestek
    3 szklanki cukru
    2 laski cynamonu

Gęste powidła morelowe z cynamonem i daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Morele myjemy i pozbawiamy pestek.
    Owoce wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia.
    Dodajemy daktyle i laski oraz szklankę cukru.
    Gotujemy godzinę, bez przykrycia, mieszając, aż zaczną się rozpadać.
    Studzimy.
    Czynność powtarzamy przez 2-3 kolejne dni, przy każdym smażeniu dodając szklankę cukru.
    Gotowe gęste powidła pozbawiamy lasek i miksujemy do gładkiej konsystencji.
    Gorące przekładamy do czystych wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy