Gęsta zupa z kukurydzą czyli chowder kukurydziany

  • wyświetlono: 1599 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ta zupa jest pyszna. Całkiem ostra dzięki dodaniu ostrej papryczki jalapenho i czosnku i pieprzu cayenne. Jeżeli nie lubicie ostrego radzę dodawać stopniowo. Bardzo sycąca. Mozna ją gotować z mrożonych ziaren kukurydzy, pewnie wyszłaby nie najgorsza z kukurydzą z puszki - ta wersja chyba najsłabsza

Stare Gary

Składniki

4 plastry wędzonego boczku, pokrojone na małe kawałki
1 średni cebula, drobno posiekana
1 średnia czerwona papryka, posiekana
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1 mała papryczka jalapeno, posiekana, nasiona usunięte
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
ok 1/4 szklanki mąki - 1 łyżka
4 szklanki bulionu z kurczaka
ok 350g czerwonych ziemniaków, obrane, umyte, pokrojone w małą kostkę - 350 g
1 szklanka śmietany kremówki
ok 350g ziaren kukurydzy
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1 liść laurowy

Sposób przygotowania przepisu:

Gęsta zupa z kukurydzą czyli chowder kukurydziany

  • 1. Jeżeli używamy kukurydzy w kolbach, odciąć z kolb ziarenka, kolby zostawić.Na patelni na średnim ogniu, podsmażyć boczek, aż się zrumieni, wytopi i będzie chrupiący. Boczek odłożyć, tłuszcz zostawić, a na patelnię wrzucić pokrojone w kostkę cebulę i paprykę czerwoną.
  • 2. Podsmażyć aż będą miękkie i przezroczyste, około 4 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać jalapeno i czosnek i smażyć, aż zacznie pachnieć, pachnące, około 1 minuty.
  • 3. Posypać mąką dobrze wymieszać aż wszystko będzie dobrze połączone. Podsmażać około 1 minuty, tak aby mąka lekko zbrązowiała.
  • 4. W garnku zagrzać bulion, dodać kolby. Przełożyć warzywa z patelni, dodać ziemniaki i gotować ok 10 minut do czasu aż ziemniaki staną się miękkie.
  • 5. Dodać śmietanę, kukurydzę, cayenne i liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Usunąć kolby kukurydziane. Zupę wlać do miski i udekorować chrupiącym boczkiem.Smacznego

Porady

świeża kukurydza ma zdecydowana przewagę. Kolby które wrzucamy do wywaru dają bardzo dużo smaku. Możemy odciąć ziarenka i w czasie szykowania pozostałych składników do zupy, już obgotowywać kolby w bulionie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kukurydzapaprykacebulaboczekczosnekzupyjalapeno

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa kukurydziana z kurczakiem i zacierkami

Dodane przez: joanna30

Zupa kukurydziana z kurczakiem i zacierkami

Na obiad proponuję pyszną i treściwą...

Zup pomidorowa

Dodane przez: rotate160

Gęsta zupa pomidorowa- Młynówka

Zupy pomidorowej nigdy nie lubiłam,...

włoszczyznę dokładnie oczyszczamy.

Dodane przez: Dalia84

Zupa brokułowa z kukurydzą

Pyszna zupa w wersji fit. Łatwa...

chowder z kukurydzy

Dodane przez: anette08

CHOWDER Z KUKURYDZY

Aromatyczny, kukurydziany chowder

image-1opmsdu

Dodane przez: izaa_a

zupa kukurydziana z lanymi kluseczkami

łatwa i pyszna zupa

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Kukurydziana zupa z filetem z kurczaka

Dostałam przepis od córki do wypróbowania,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE