Gęsta zupa warzywna z dynią i jarmużem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gęsta zupa warzywna z dynią i jarmużem to danie jednogarnkowe. Na obiad lub kolację na ciepło. Sycąca, wegetariańska zupa jaką gotuję przynajmniej raz w tygodniu. Zmieniam tylko warzywa, w zależności od zawartości lodówki.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g dyni hokkaido
    2 szalotki lub 1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 marchewka
    6- 7 gałązek jarmużu
    1 łyżka oleju kokosowego
    przyprawy: gorczyca w ziarenkach, kminek rzymski, szczypta kurkumy, curry
    1 słoik ciecierzycy
    sól, pieprz
    ok. 1 l bulionu warzywnego lub wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gęsta zupa warzywna z dynią i jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię hokkaido dobrze umyć, pestki odrzucić. Pokroić w kostkę razem ze skórką. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę lub najlepiej obrać na wiórka. Jarmuż umyć, osuszyć i pokroić w paski.
  • 2. Olej kokosowy rozpuścić w rondlu z grubym dnem. Wrzucić ziarenka gorczycy i chwilę podsmażyć, aż zaczną lekko pękać. Dodać resztę przypraw. Krótko podsmażyć i wrzucić czosnek i cebulę. Chwilę podsmażyć, a następnie wrzucić pokrojoną dynię i marchewkę. Podsmażyć i zalać bulionem warzywnym. Nakryć pokrywką i pogotować około 10 minut.
  • 3. Następnie dodać jarmuż i pogotować, aż warzywa będą miękkie ok. 10 do 20 minut. Ciecierzycę odsączyć z zalewy i dodać do gotowanych warzyw. Teraz już tylko raz zagotować i doprawić do smaku.

Porady

Zalewy z ciecierzycy nie wylewać, tylko wykorzystać do zrobienia bezików.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Dynia Jarmuż Olej Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować