Gęsina w selerowo-śliwkowym sosie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealne danie na rodzinne uroczystości.

  • 2 godz.

Składniki:

  • * 2 piersi z gęsi
    * 3 łyżki miodu
    * 3 ząbki czosnku
    * sok z połowy cytryny
    * 1 seler
    * szklanka bulionu
    * 3 łyżki powideł śliwkowych
    * sól, pieprz

Gęsina w selerowo-śliwkowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z cytryny wyciskamy sok. Mieszamy go z miodem i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Piersi przekrawamy na pół, żeby powstał 4 porcje. Marynujemy i odstawiamy na min. 30 minut w chłodne miejsce. Seler ścieramy na tarce na grubych oczkach. Gorący bulion mieszamy z powidłami. Mięso krótko przesmażamy na patelni. Przekładamy do brytfanki. Posypujemy selerem i zalewamy przygotowanym bulionem. Pieczemy ok. 1,30 h w temperaturze 200 stopni C. Co jakiś czas podlewamy wodą lub bulionem.

Komentarze

Podobne przepisy