Gęsie wątróbki z patelni

  • wyświetlono: 1936 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Gęsie wątróbki podane na karmelizowanych figach świetnie komponują się z sosem różanym i świeżą miętą

  • 4 porcje
  • Średni

Składniki

- gęsie wąróbki: 400 gramów
- chałka: 0.25 sztuki
- sklarowane masło: 2 łyżki
- konfitura z płatków róży: 2 łyżki
- miód pitny: 3 łyżki
- koniak Martell: 50 mililitrów
- świeże figi: 8 sztuk
- grubo mielony czarny pieprz: 1 szczypta
- świeża mięta: 1 pęczek

Sposób przygotowania przepisu:

Gęsie wątróbki z patelni

  • 1. Figi pokroić na cząstki, podsmażyć na patelni z masłem, miodem i koniakiem. Po 5 minutach dodać konfiturę różaną i całość doprawić do smaku grubo mielonym czarnym pieprzem.
  • 2. Oczyszczone wątróbki pokroić w plastry o grubości 1,5 cm i szybko obsmażyć w małej ilości tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni.
  • 3. Gorące wątróbki ułożyć na zrumienionej w tosterze chałce. Podawać z karmelizowanymi figami, sosem różanym i świeżą miętą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

obiadsowawątróbki gęsieRobert Sowa

Komentarze

Podobne przepisy

kiełbasa z patelni

Dodane przez: Gosia123

Kiełbasa z patelni

Bardzo dobra pieczona kiełbasa...

Wątróbka

Dodane przez: Ejszetka

Smażona wątróbka z cebulką

Bardzo proste, a zarazem pyszne...

image-0db9d69

Dodane przez: bozena58

Karczek z patelni

pyszny karczek można go przyrządzić...

wątróbka z cebulką

Dodane przez: Magda_Z

Wątróbka drobiowa z cebulką

Klasyczny sposób przygotowywania...

Gęsie uda z jabłkami i cydrem

Dodane przez: teresa-kr

Gęsie uda pieczone z jabłkami i cydrem

Wykwintny sposób podania gęsich...

Soczysta karkówka z patelni

Dodane przez: luna19

Soczysta karkówka z patelni

Prosty obiad w kilka chwil .Naprawdę...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE