Gęsie udka z szpinakowym risotto

  • wyświetlono: 98 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 1

Gęsina to pyszne mięsko, które musi być wyjątkowo podane. Fajnym dodatkiem jest dla niego risotto. Tym razem szpinakowe, zdrowe i pięknie wyglądające.

Jaga85
  • 2 porcje
  • 130min
  • Średni

Składniki

Udka:
• 2 gęsie udka,
• Sól do smaku,
• Pieprz do smaku,
• Papryka do smaku,
• Tymianek suszony do smaku,
• 2 ząbki czosnku,
• Olej,

Szpinakowe risotto:
• 200 gram ryżu arborio,
• Około 700 ml bulionu,
• 150 gram świeżego szpinaku,
• 1 duża cebula,
• Olej,
• 3-4 łyżki tartego parmezanu
• Ok 1/3 szklanki białego wina,
• Sól, pieprz do smaku,

Sposób przygotowania przepisu:

Gęsie udka z szpinakowym risotto

  • udka pieczemy1. Sól, pieprz, paprykę oraz tymianek łączymy ze sobą i z 2-3 łyżkami oleju. Tak przygotowanymi przyprawami nacieramy udka. Gotowe udka układamy skórą do dołu w naczyniu żaroodpornym. Obkładamy je plasterkami czosnku. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Udka pieczemy około 2 godzin w 180°C. W połowie pieczenia obracamy je skórką do góry.
    Między czasie przygotowujemy risotto
  • ryż podlewamy winem2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną delikatnie przysmażamy na oleju. Do przysmażonej dodajemy ryż. Obsmażamy go przez chwilę, by zrobił się szklisty. Następnie podlewamy go winem. Gdy wino wyparuje, ryż podlewamy stopniowo bulionem. W miarę jak ryż będzie pochłaniał płyn, dolewamy kolejne porcje.
  • miksujemy szpinak3. Szpinak myjemy i osuszamy. Osuszony dokładnie miksujemy.
  • szpinak dodajemy do ryżu4. Zmiksowany dodajemy do risotto pod koniec gotowania. Gotujemy go z ryżem około 5 minut. Gotowe risotto doprawiamy do smaku oraz łączymy z serem.
    Tak przygotowane podajemy w towarzystwie gęsiego udka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szpinakgęśrusotto

Komentarze

Podobne przepisy

gęsie wątróbki

Dodane przez: JoannaB86

Gęsie wątróbki z patelni

Gęsie wątróbki podane na karmelizowanych...

Gęsie udka w żurawinowej galarecie

Dodane przez: RedakcjaPP

Gęsie udka w żurawinowej galarecie

Ta smaczna i efektowna przystawka...

A'la risotto szpinakowe

Dodane przez: Cafe Babilon_Laura

A'LA RISOTTO SZPINAKOWE

Świetny dodatek do grillowanej...

Pieczone gęsie udka w sosie jabłkowo-żurawinowym

Dodane przez: ewaeu

Pieczone gęsie udka w sosie jabłkowo-żurawinowo-pomidorowym

W Dniu Dziękczynienia w Ameryce...

Gęsie wątróbki z karmelizowaną cebulą i jabłkiem

Dodane przez: Gregorhspeed

Gęsie wątróbki z karmelizowaną cebulą i jabłkiem

Połączenie wątróbki z cebulą i...

wątróbki

Dodane przez: Neblina36

Wątróbki gęsie duszone z cebulą(przepis z...

Mama sprezentowała mi wspaniałą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE