Gęsie udka z szpinakowym risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sól, pieprz, paprykę oraz tymianek łączymy ze sobą i z 2-3 łyżkami oleju. Tak przygotowanymi przyprawami nacieramy udka. Gotowe udka układamy skórą do dołu w naczyniu żaroodpornym. Obkładamy je plasterkami czosnku. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Udka pieczemy około 2 godzin w 180°C. W połowie pieczenia obracamy je skórką do góry.
Między czasie przygotowujemy risotto
2.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną delikatnie przysmażamy na oleju. Do przysmażonej dodajemy ryż. Obsmażamy go przez chwilę, by zrobił się szklisty. Następnie podlewamy go winem. Gdy wino wyparuje, ryż podlewamy stopniowo bulionem. W miarę jak ryż będzie pochłaniał płyn, dolewamy kolejne porcje.
3.Szpinak myjemy i osuszamy. Osuszony dokładnie miksujemy.
4.Zmiksowany dodajemy do risotto pod koniec gotowania. Gotujemy go z ryżem około 5 minut. Gotowe risotto doprawiamy do smaku oraz łączymy z serem.
Tak przygotowane podajemy w towarzystwie gęsiego udka.
Komentarze