Gęsie udka z dynią i pieczarkami

  • wyświetlono: 406 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Połączenie gęsiny, dyniowego risotta i smażonych pieczarek nie ma sobie równych:). Danie gorąco polecam. Nie tylko smak dania zachwyca, ale i zestawienie na talerzu jesiennych kolorów brązu i żółci.

Jaga85
  • 2 porcje
  • 150min
  • Średni

Składniki

Udka:
• 2 udka gęsie,
• 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
• 2 małe ząbki czosnku,
• Sól do smaku,
• Pieprz do smaku,
• Papryka do smaku,
• 1 płaska łyżka miodu,
• 0,5 szklanki białego wina
Pieczarki:
• 200 gram pieczarek,
• Olej,
• Sól do smaku,
• Pieprz do smaku
Dyniowe risotto:
• 1 mała cebula,
• ¾ szklanki ryżu arborio,
• 3 łyżki oleju,
• 0,5 dyni hokkaido,
• Sól do smaku,
• Papryka ostra do smaku,
• Około 800 ml bulionu drobiowego,
• ¼ szklanki wina,
• 2 łyżki tartego parmezanu

Dodatkowo:
• Natka pietruszki do podania,
• Zielona sałatka do podania

Sposób przygotowania przepisu:

Gęsie udka z dynią i pieczarkami

  • udka przed pieczeniem1. W naczyniu żaroodpornym łączymy ze sobą miód i wino. Udka nacieramy rozmarynem, pokrojonym w plasterki czosnkiem, solą, pieprzem oraz papryką do smaku.
    Tak przygotowane przekładamy do naczynia żaroodpornego układając je skórą do dołu.
    Udka pieczemy 2 godziny w 180°C. W połowie pieczenia odwracamy je, tak by skóra znalazła się u góry.
    Miedzy czasie przygotowujemy pieczarki oraz dyniowe risotto.
  • pokrojone pieczarki przysmażamy2. PIECZARKI: Pieczarki przepłukujemy i osuszamy. Osuszone kroimy w plasterki. Pokrojone przysmażamy na niewielkiej ilości oleju. W trakcie smażenia doprawiamy je do smaku według uznania
  • do ryżu dodajemy dynię3. RISOTTO: Cebulę kroimy w kostkę. Pokrojoną przysmażamy na oleju. Do szklistej dodajemy ryż. Całość przysmażamy razem około 1-2 minuty, a następnie podlewamy winem. Gdy wino się zredukuje danie podlewamy stopniowo bulionem oraz dodajemy do niego pokrojoną w kostkę dynię.
  • gotujemy risotto4. Całość gotujemy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszamy je. W trakcie gotowania risotto doprawiamy do smaku. U mnie gotowało się około 20 minut. Po tym czasie dynia powinna się częściowo rozpaść. Gdy ryż przestanie już wchłaniać płyn dodajemy do całości parmezan. Całość mieszamy do połącznia się składników i rozpuszczenia sera.

    Mając przygotowane wszystkie składniki dania, na talerz wykładamy udko. Koło niego umieszczamy porcje risotta oraz pieczarek. Danie posypujemy natką pietruszki i podajemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkigęśDyniarisottogęsina

Komentarze

Podobne przepisy

Udka z kurczaka w sosie curry ze szpinakiem i pieczarkami

Dodane przez: dorota w

Udka z kurczaka w sosie curry ze szpinakiem...

Pyszne udka pieczone razem ze szpinakiem,...

Gęsie udka po azjatycku

Dodane przez: Agnieszka Z.-W.

Udka gęsie po azjatycku

Gęsie udka pieczone w niskiej temperaturze...

:)

Dodane przez: beciiaaa

Udka pieczone z dynią, ziemniakami i cebulą

Bardzo prosty, smaczny i zdrowy...

Focaccia z dynią, pieczarkami i piersią kurczaka

Dodane przez: gotowanietoproste

Focaccia z dynią, pieczarkami i piersią kurczaka

Ciasto focacci jest mięciutkie,...

Pieczone gęsie udka.Polecam.

Dodane przez: buciol78

Pieczone gęsie udka

Bez ZBĘDNEGO KOMENTARZA !!!TORPEDA!!!!

Udka pieczone z porami i pieczarkami

Dodane przez: RedakcjaPP

Udka pieczone z porami i pieczarkami

Uczę się i pracuję. Lubię zapiekanki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE