GĘŚ W SOSIE ŚLIWKOWO-SELEROWYM

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne danie.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *Pół gęsi
    *2 łyżki miodu
    *duży seler
    *pół szkl. powideł śliwkowych
    *pół szkl. bulionu
    *sok z połowy cytryny
    *pół szkl. śmietany
    *pieprz
    *sól
    *tłuszcz do smażenia

Gęś w sosie śliwkowo-selerowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gęś podzielić na porcje . Natrzeć solą ,pieprzem, sokiem z cytryny i miodem. .Odstawić na co najmniej na pół godziny. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć porcje gęsi i przełożyć do brytfanny. Powidła śliwkowe rozprowadzić w gorącym bulionie i wlać do mięsa. Seler zetrzeć na tarce ,obłożyć nim gęś . Brytfannę zakryć , wstawić do piekarnika w nagrzanym do 180 stopni. i piec , podlewając od czasu do czasu sosem z pieczenia i ewentualnie wodą .. Pod koniec pieczenia wlać do sosu śmietanę i wymieszać . Podawać z kluskami. SMACZNEGO !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy