Gęś po polsku w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić na 1 godzinę, najlepiej na noc.
Kapustę pokroić, przełożyć do rondla, zalać gorącą wodą, dodać kminek i gotować do miękkości.
Czosnek, cebulę, paprykę i pomidor (bez skórki ) pokroić w kostkę. Boczek w paseczki.
Nogi gęsi obsmażyć na smalcu. Zdjąć z patelni i przesmażyć warzywa i boczek, dusić parę minut.
Do naczynia z pokrywką, przełożyć warzywa z boczkiem, dodać obsmażone gęsie nogi, podlać odrobiną wody i wstawić do piekarnika na 2 godziny, temp. 180 oC.
Pod koniec gotowania, mąkę wymieszać ze śmietaną i połączyć z kapustą, doprawić do smaku. Kapustę wyłożyć na półmisek, na niej ułożyć upieczone gęsie nogi. Polać wytworzonym podczas pieczenia sosem.
Komentarze