Gęś po polsku w kapuście

4.5 (150 ocen)

Gęsinę podać z ziemniakami z wody ,posypaną natką pietruszki.

Składniki:

  • 2 nogi gęsi
    50 dag kapusty kiszonej
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    1 papryka zielona
    2 pomidory
    1 łyżeczka kminku
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka mąki
    sól
    5 dag smalcu
    5 dag boczku wędzonego
    100ml śmietany
    1 łyżka natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gęś po polsku w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić na 1 godzinę, najlepiej na noc.
    Kapustę pokroić, przełożyć do rondla, zalać gorącą wodą, dodać kminek i gotować do miękkości.
    Czosnek, cebulę, paprykę i pomidor (bez skórki ) pokroić w kostkę. Boczek w paseczki.
    Nogi gęsi obsmażyć na smalcu. Zdjąć z patelni i przesmażyć warzywa i boczek, dusić parę minut.
    Do naczynia z pokrywką, przełożyć warzywa z boczkiem, dodać obsmażone gęsie nogi, podlać odrobiną wody i wstawić do piekarnika na 2 godziny, temp. 180 oC.
    Pod koniec gotowania, mąkę wymieszać ze śmietaną i połączyć z kapustą, doprawić do smaku. Kapustę wyłożyć na półmisek, na niej ułożyć upieczone gęsie nogi. Polać wytworzonym podczas pieczenia sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować