Gęś po bałkańsku

  • wyświetlono: 303 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Mieszkam na stałe w Anglii, jednak tęsknię za wszystkim, co polskie. A najbardziej za rodzimymi potrawami. Gotowaniem zaraziła mnie mama, to od niej mam najlepsze przepisy.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Anna Mikulska, Gravesend
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

● 1/2 gęsi
● 30 dag pomidorów
● 1 szkl. ryżu
● 5 ząbków czosnku
● łyżeczka mielonej papryki
● 1-2 łyżeczki majeranku
● sól
● łyżeczka czubricy lub cząbru
● olej

Sposób przygotowania przepisu:

Gęś po bałkańsku

  • 1. Mięso oddzielamy od kości,
    kroimy w kostkę, lekko rozbijamy
    tłuczkiem, solimy, oprószamy
    przyprawami. Odstawiamy na
    30 minut do lodówki.
  • Gęś po bałkańsku2. Na rozgrzanym oleju obsmażamy
    mięso, wsypujemy posiekany
    czosnek. Dusimy ok. godziny Pod koniec duszenia
    dodajemy obrane ze skórki
    i pokrojone w ćwiartki pomidory.
    Dusimy, aż sos odparuje.
  • 3. Do garnka z gęsią wsypujemy
    ryż. Wlewamy ok. 1,5 szklanki
    wody. Gotujemy 20 minut na
    małym ogniu, często mieszając,
    aż ryż wchłonie cały płyn.
PPK_04-2010

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

gęśświateczne przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

Pulpety po bałkańsku

Dodane przez: W_poszukiwaniu_inspiracji

Pulpety po bałkańsku

Pyszne, soczyste kotleciki z nadzieniem...

KURCZAK Z JOGURTEM PO BAŁKAŃSKU

Dodane przez: pao77

KURCZAK Z JOGURTEM PO BAŁKAŃSKU

Kurczak inaczej.

Gęś po polsku w kapuście

Dodane przez: Konto nieaktywne

Gęś po polsku w kapuście

Gęsinę podać z ziemniakami z wody...

Faszerowana pieczona gęś

Dodane przez: Kuchnia Marty

Faszerowana pieczona gęś

W domu mojej babci faszerowana...

Filet z kurczaka po bałkańsku (z serem feta, suszonymi pomidorami, pietruszką)

Dodane przez: monika016

Filet z kurczaka po bałkańsku (z serem feta,...

Pyszny sposób na filet z kurczaka....

Dodane przez: sbelata

Młoda kapusta po bałkańsku

Potrawa jest idealna na upały....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE