Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko

  • wyświetlono: 4122 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 1

Gęsina to już chyba rarytas na naszym stole, przygotowuje się ją dość rzadko a szkoda bo mięso jest wspaniałe. Moja propozycja to marynowana pierś pieczona w piekarniku podana w asyście kiszonej kapusty na słodką nutę.

IMG_20190918_121058
  • 200min

Składniki

1 pierś z gęsi ze skórą-1,10 kg

Marynata:
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżki oliwy
Sól morska do smaku
Pieprz kolorowy utarty w moździerzu do smaku

Kapusta na słodko:
1 litr kapusty kiszonej z marchewką
20 dag chudego boczku
1 duża cebula
1 duże jabłko
½ szklanki miodu
1 łyżka suszonej żurawiny
1 łyżka rodzynek lub suszonych wiśni
½ litra wody
1 łyżka mąki pszennej
Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko

  • Mięso w  marynacie1. Pierś z gęsi rozmroziłam w lodówce, umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, skórkę ponacinałam delikatnie aby nie naruszyć struktury mięsa. Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym
    Przygotowałam marynatę:
    Miód zmieszałam z sosem sojowym, oliwą , dodałam imbir oraz sól i utarty pieprz kolorowy, natarłam marynatą mięso z każdej strony, zamknęłam naczynie i wstawiłam na całą noc do lodówki.
    Następnego dnia podlałam mięso połową szklanki wody i piekłam w zamkniętym naczyniu przez 1,5 godziny w temp 180*c, zostawiłam piekarniku aż całkiem ostygło mięso.
    Tłuszcz z pieczenia zlałam do miseczki.
  • kapuste zalewamy wodą gotujemy2. Kapusta na słodko:
    Kapustę kwaszoną odcisnęłam –kwas zostawiłam do zakwaszenia, a kapustę zalałam zimną wodą i gotowałam do miękkości, odcedziłam na durszlaku.
  • na tłuszczu podduszamy cebulę i boczek3. Tłuszcz z pieczenia mięsa przelałam do garnka, wrzuciłam do niego pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek i przesmażyłam pod przykryciem 5 minut, po czym dodałam łyżkę mąki, wrzuciłam ugotowaną kapustę, wlałam wodę, doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem, gotowałam pod przykryciem 5 minut.
  • Jabłka w miodzie4. Na patelnię wlałam miód wrzuciłam pokrojone w kostkę jabłko-obrane ze skórki i skarmelizowałam jabłka aż zaczęły być miękkie,
  • Doprawiamy do smaku podajemy z gęsią5. dodałam do kapusty razem z żurawiną i wisniami, całość zakwasiłam dwoma łyżkami soku z kapusty, pogotowałam kolejne 5 minut, zestawiłam z ognia.
    Podałam gęś na półmisku obłożoną duszoną kapustą.

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylazimaboczekjabłkakapusta kiszonamióddanie główneobiadboże narodzeniepożywnekuchnia polskajesieńdziczyznagęsinapierś z gęsiwykwintne daniepracochłonneprzepis_miesiąca1000kapusta na słodkokapusta z miodemkapusta z zurawinagęś z kapustągęsina pieczonakapusta z jabłkami

Komentarze

Podobne przepisy

gęś pieczona

Dodane przez: Beata12

gęś pieczona

nie tylko na Marcina gęsina

Pieczona gęś z lubczykiem

Dodane przez: Jaga85

Pieczona gęś z lubczykiem

Rosół z gęsi z dodatkiem lubczyku...

Gęś pieczona

Dodane przez: luna19

Gęś pieczona

pyszna i soczysta

Dodane przez: PolskaGotuje

Śląska pieczona gęś

Wielopokoleniowa ślaska tradycja...

Gęś marcińska  pieczona

Dodane przez: ewaeu

Gęś marcińska pieczona z jabłkami, morelami...

Na Św. Marcina najlepsza gęsina.

Gęś po rozkrojeniu

Dodane przez: Mysiunia

Pieczona gęś

idealna na świateczny stół i szczególne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE