Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko

5 (142 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Gęsina to już chyba rarytas na naszym stole, przygotowuje się ją dość rzadko a szkoda bo mięso jest wspaniałe. Moja propozycja to marynowana pierś pieczona w piekarniku podana w asyście kiszonej kapusty na słodką nutę.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 pierś z gęsi ze skórą-1,10 kg

    Marynata:
    2 łyżki miodu
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżeczka mielonego imbiru
    2 łyżki oliwy
    Sól morska do smaku
    Pieprz kolorowy utarty w moździerzu do smaku

    Kapusta na słodko:
    1 litr kapusty kiszonej z marchewką
    20 dag chudego boczku
    1 duża cebula
    1 duże jabłko
    ½ szklanki miodu
    1 łyżka suszonej żurawiny
    1 łyżka rodzynek lub suszonych wiśni
    ½ litra wody
    1 łyżka mąki pszennej
    Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso w  marynacie 1. Pierś z gęsi rozmroziłam w lodówce, umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, skórkę ponacinałam delikatnie aby nie naruszyć struktury mięsa. Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym
    Przygotowałam marynatę:
    Miód zmieszałam z sosem sojowym, oliwą , dodałam imbir oraz sól i utarty pieprz kolorowy, natarłam marynatą mięso z każdej strony, zamknęłam naczynie i wstawiłam na całą noc do lodówki.
    Następnego dnia podlałam mięso połową szklanki wody i piekłam w zamkniętym naczyniu przez 1,5 godziny w temp 180*c, zostawiłam piekarniku aż całkiem ostygło mięso.
    Tłuszcz z pieczenia zlałam do miseczki.
  • kapuste zalewamy wodą gotujemy 2. Kapusta na słodko:
    Kapustę kwaszoną odcisnęłam –kwas zostawiłam do zakwaszenia, a kapustę zalałam zimną wodą i gotowałam do miękkości, odcedziłam na durszlaku.
  • na tłuszczu podduszamy cebulę i boczek 3. Tłuszcz z pieczenia mięsa przelałam do garnka, wrzuciłam do niego pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek i przesmażyłam pod przykryciem 5 minut, po czym dodałam łyżkę mąki, wrzuciłam ugotowaną kapustę, wlałam wodę, doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem, gotowałam pod przykryciem 5 minut.
  • Jabłka w miodzie 4. Na patelnię wlałam miód wrzuciłam pokrojone w kostkę jabłko-obrane ze skórki i skarmelizowałam jabłka aż zaczęły być miękkie,
  • Doprawiamy do smaku podajemy z gęsią 5. dodałam do kapusty razem z żurawiną i wisniami, całość zakwasiłam dwoma łyżkami soku z kapusty, pogotowałam kolejne 5 minut, zestawiłam z ognia.
    Podałam gęś na półmisku obłożoną duszoną kapustą.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować