Gęś pieczona z jabłkami i majerankiem

4.46 (157 ocen)

  • 5 min

przepis dostałam od znajomych z Poznania ponieważ u nich gęsina jest bardzo popularna

  • 5 min

Składniki:

  • 1 młoda gęś owsiana [moja ważyła 4,3 kg]
    sól, pieprz
    suszony majeranek
    3 kwaśne lub kwaśno-winne jabłka [ok. 75 dag]
Wystaw ocenę:

4.46 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gęś pieczona z jabłkami i majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gęsina 1. Gęś mrożoną powoli rozmrozić - chyba, że mamy świeżą.
    Dokładnie ją wymyć w środku i na zewnątrz. Usunąć pozostałości piór
    Osuszyć najlepiej ręcznikiem papierowym. Natrzeć solą i pieprzem - w środku i na zewnątrz. Majerankiem tylko w środku (nie żałować przyprawy), bo inaczej może się przypalić. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej dobę.
    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą - 1cm - kostkę, wymieszać z przyprawami. Napakować wnętrze gęsi jabłkami. Warto zaszyć igłą z nitką.
    Na około 4-5 h przed konsumpcją:
    rozgrzać piekarnik wraz z pustą gęsiarką do temperatury 140 stopni. Gęś włożyć do gęsiarki i przykryć ( z braku gęsiarki można piec na blasze w piekarniku, ale nie otwierajmy go często). W domowych warunkach lepiej 160 st. C przez 45 minut na każdy kilogram mięsa. Ja piekłam przez godzinę w 140 st. C, potem przez godzinę w 160 st. C, następnie zwiększyłam temperaturę do 200 st. C , polewałam wierzch wytopionym tłuszczem i pozwoliłam jej się zrumienić.

    SMACZNEGO 
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować