Gęś pieczona z jabłkami i majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gęś mrożoną powoli rozmrozić - chyba, że mamy świeżą.
Dokładnie ją wymyć w środku i na zewnątrz. Usunąć pozostałości piór
Osuszyć najlepiej ręcznikiem papierowym. Natrzeć solą i pieprzem - w środku i na zewnątrz. Majerankiem tylko w środku (nie żałować przyprawy), bo inaczej może się przypalić. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej dobę.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą - 1cm - kostkę, wymieszać z przyprawami. Napakować wnętrze gęsi jabłkami. Warto zaszyć igłą z nitką.
Na około 4-5 h przed konsumpcją:
rozgrzać piekarnik wraz z pustą gęsiarką do temperatury 140 stopni. Gęś włożyć do gęsiarki i przykryć ( z braku gęsiarki można piec na blasze w piekarniku, ale nie otwierajmy go często). W domowych warunkach lepiej 160 st. C przez 45 minut na każdy kilogram mięsa. Ja piekłam przez godzinę w 140 st. C, potem przez godzinę w 160 st. C, następnie zwiększyłam temperaturę do 200 st. C , polewałam wierzch wytopionym tłuszczem i pozwoliłam jej się zrumienić.
Komentarze