gęś pieczona

0 (0 ocen)

nie tylko na Marcina gęsina

Składniki:

  • - tuszka gęsi
    marynata
    - przyprawa do kurczaka złocista
    - tymianek małą łyżeczkę
    - czosnek 2 duże ząbki
    - pieprz
    - olej
    - wywar warzywny ok 1,5 litra

Gęś pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. gęś podzielić na porcje
  • 2. zrobić marynatę olej wymieszać z przyprawą do kurczaka dodać tymianek czosnek zetrzeć na drobnej tarce dodać pieprz
  • 3. marynatą natrzeć każdą porcje włożyć do miski odstawić do zimnego na całą noc na drugi dzień mięso przełożyć do brytfanny dolać gorący rosół wlać marynatę która została w misce wstawić brytfannę do gorącego piekarnika 220 stopni na ok 10-15 minut potem zmniejszyć 160 i piec do miękkości od czasu do czasu oblać mięso wytworzonym wywarem podawać z kluskami śląskimi sosem śmietankowym i kapustą

Porady

gęś można smażyć w całości wtedy nadziewam gęś jabłkiem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy