Gęś nadziewana ziemniakami

4.5 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Nie pracuję, więc mam dużo czasu na gotowanie dla mamy i brata. Często korzystam z przepisówmojej babci, która jest skarbnicą wiedzy kulinarnej.

Składniki:

  • ● ok. 3-kg gęś
    ● sól, pieprz
    ● tłuszcz do brytfanny
    ● 1/2 kg małych ziemniaków
    ● łyżka majeranku
    ● łyżka masła
    ● łyżka bułki tartej
    ● kostka rosołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gęś nadziewana ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gęś dokładnie myjemy i osuszamy
    papierowym ręcznikiem.
    Szyjkę i skrzydełka odkrawamy.
    Tuszkę z zewnątrz i od środka
    nacieramy solą oraz pieprzem.
    Odstawiamy na co najmniej godzinę
    do lodówki.
  • 2. Ziemniaki obieramy i myjemy.
    W garnku zagotowujemy litr wody,
    wkładamy kostkę rosołową,
    całe ziemniaki i gotujemy na
    półtwardo. Odcedzamy. Do
    ziemniaków dodajemy masło,
    majeranek i bułkę tartą. Oprószamy
    solą i pieprzem.
  • Gęś nadziewana ziemniakami 3. Gęś nadziewamy ziemniakami,
    zszywamy i przekładamy do
    natłuszczonej brytfanny. Piekarnik
    rozgrzewamy do temperatury
    180 °C. Wstawiamy gęś
    i pieczemy 2 godziny, od czasu
    do czasu polewając sosem wytworzonym
    podczas pieczenia.
    Gęś przekładamy na półmisek.
    Sos przecedzamy przez sito
    i podajemy osobno w sosjerce.

Porady

● Gęś można również natrzeć papryką lub czosnkiem. ● Ziemniaki nabiorą apetycznego aromatu, gdy upieczemy je z gałązkami natki pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Gęś pieczona

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gęś pieczona

Cafe Babilon_Laura Najprostszy przepis na pieczoną gęś. 60 min

4.47 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pieczona gęś nadziewana wątróbką

4.47 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pieczona gęś nadziewana wątróbką

RedakcjaPP Faszerowana gęś to wielkanocny przysmak moich synów. 1 godz. 30 min

4.9 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ges z pomaranczami

To może cię zainteresować