Gęś nadziewana gruszkami

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mam 30 lat. Jestem kucharzem, pracuję w renomowanej firmie. Kocham gotować i wymyślać nowe potrawy, zwłaszcza z mięsem w roli głównej.

Składniki:

  • ● 3-kg gęś
    ● 100 ml czerwonego wytrawnego wina
    ● 1,2 kg gruszek
    ● 2 czerwone cebule
    ● 4 ząbki czosnku
    ● przyprawy: zioła prowansalskie, bazylia, oregano, pieprz biały i ziołowy, świeży tymianek, przyprawa do gyrosa
    ● ciemny sos sojowy
    ● 20 dag konfitury z żurawiny
    ● 100 ml oleju słonecznikowego
    ● 2 łyżki masła
    ● szczypta kwasku cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gęś nadziewana gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gęś nadziewana gruszkami 1. Cebule i czosnek obieramy.
    Cebule bardzo drobno siekamy,
    czosnek przeciskamy przez praskę.
    Gęś myjemy i osuszamy
    papierowym ręcznikiem kuchennym.
    Nacieramy przyprawami,
    winem, czosnkiem i cebulą.
    Wstawiamy do lodówki na
    24 godziny.
  • Gęś nadziewana gruszkami 2. Gruszki myjemy, kroimy
    w ćwiartki i wycinamy gniazda
    nasienne. Wkładamy do zimnej
    wody z dodatkiem kwasku cytrynowego,
    aby nie ściemniały.
    Następnie osączamy i mieszamy
    z konfi turą.
  • Gęś nadziewana gruszkami 3. Gęś napełniamy farszem, zaszywamy
    i smarujemy olejem
    wymieszanym z roztopionym
    masłem. Wkładamy do rękawa.
    Pieczemy 2 godziny w 180 °C.

Porady

Gęś możemy też faszerować pokrojonymi warzywami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować