14 g świeżych drożdży
220 g letniej wody
100 ml mleka
2 łyżki oliwy
2 łyżki cukru
650 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka soli
Wierzch
sezam
1 łyżka miodu
2 łyżki wody
Sposób przygotowania przepisu:
Genialne bajgle
1.
Do miski przesiać mąkę i zrobić w niej dołek.
2.
Do miseczki dać drożdże, letnie mleko,letnią wodę,cukier i wymieszać do rozpuszczenia drożdży.Mieszaninę wlać do przygotowanego dołka w mące i lekko zamieszać aby część mąki zagęściła mieszaninę do gęstości śmietany.Przykryć miskę kuchennym czystym ręcznikiem i odstawić na około 15-20 minut aby drożdże ruszyły.
3.
Po wyrośnięciu drożdży zagnieść gładkie i elastyczne ciasto dodając resztę składników.Pod przykryciem odstawić na około godzinę-ciasto ma podwoić objętość.
.
4.
Następnie dzielimy na 10 części i formujemy kulki.Zostawiamy na 15 minut pod przykryciem.Po tym czasie każdą kulkę wałkujemy dłońmi na 60-70 cm wałeczek,Który składamy na pół i skręcamy a następnie łączymy w okrąg.
5.
Układamy na blasze w sporych odstępach,bo urosną.Przykrywamy i zostawiamy na 30 minut.
6.
Wyrośnięte smarujemy miodem rozcieńczonym z wodą i posypujemy sezamem.
7.
Pieczemy w temperaturze 200 C przez 20 minut.Na dno piekarnika wysypujemy kilka kostek lodu.Studzimy na kratce.
Komentarze