Generał z Markizem – czyli kurczak na butelce z piwem.

0 (0 ocen)

Przepis autorstwa M.Gessler, który zobaczyłem w programie „Kuchenne rewolucje”. Nie jestem zwolennikiem tego typu programów robionych pod publiczkę, ale przepis postanowiłem sprawdzić.

Składniki:

  • Kurczak

Generał z markizem – czyli kurczak na butelce z piwem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak 1. Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć vegetą i przyprawą fajita. Można użyć ulubionych ziół i przypraw. Ważne żeby kurczak odstał , a mięso kurczaka przeszło aromatem przypraw. Odstawić do lodówki na 2 godziny.
    Usunąć etykietkę z butelki ( namoczyć piwo w wodzie). Nadziać kurczaka na butelkę z piwem, tak by szyjka butelki wystawała na zewnątrz, a wypływające piwo spływało po mięsie kurczaka. Całość ustawić na blasze ( naczyniu do zapiekana) i piec z włączonym termo obiegiem około 90 minut w temperaturze 170oC. Po ½ godzinie dołożyć obrane ziemniaki. Tak upieczony kurczak jest aromatyczny i bardzo soczysty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy