Ucierany śliwkowiec

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Puszyste, mięciutkie ciasto z połączeniem węgierek i mirabelek.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1margaryna
    1szkl pudru
    4jajka
    2szkl mąki pszennej
    2łyżki mąki ziemniaczanej
    2łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5kg fioletowych śliwek
    Pare mirabelek

Ucierany śliwkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margaryne rozpuścić, ostudzić i wlać do cukru, ucierać. Następnie dodać jajka i dalej ucierać. Dodać mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Można dodać więcej mąki, a gdy będzie gęste dodać mleka
  • 2. Pół ciasta wylać do formy 24x32, wsypać na to pokrojone, wydrążone śliwki i przykryć 2częścią ciasta. Piec ok 1h.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy