Gazpacho

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna zupa na upalne dni.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - duże pomidory: 8 sztuk
    - ogórek szklarniowy: 1 sztuka
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - papryka zielona: 1 sztuka
    - czerwona cebula: 1 sztuka
    - Ząbki czosnku: 2 sztuki
    - ocet balsamiczny: 4 łyżki
    - oliwa z oliwek: 0.5 szklanki
    - sól, pieprz: 3 szczypty

Gazpacho - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Pomidory nacinamy w kilku miejscach, zalewamy wrzątkiem,
    czekamy 2-3 minuty aż skórka zacznie odchodzić, wyciągamy, obieramy.

    Połowę pokrojonych na cząstki pomidorów umieszczamy w blenderze, połowę czerwonej papryki,
    dodajemy obraną cebulę i czosnek, ocet balsamiczny i miksujemy na gładką masę.

    Gazpacho przelewamy przez sitko o drobniutkich oczkach do miski,
    dodajemy pokrojone w kosteczkę pozostałe pomidory,
    grubo posiekanego ogórka, resztę czerwonej papryki,
    oliwę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

    Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, żeby się dobrze schłodziła.
    Przed podaniem posypujemy resztą zielonej papryki i ewentualnie ciepłymi grzankami.
    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy