1.Przygotowanie:
Pomidory nacinamy w kilku miejscach, zalewamy wrzątkiem,
czekamy 2-3 minuty aż skórka zacznie odchodzić, wyciągamy, obieramy.
Połowę pokrojonych na cząstki pomidorów umieszczamy w blenderze, połowę czerwonej papryki,
dodajemy obraną cebulę i czosnek, ocet balsamiczny i miksujemy na gładką masę.
Gazpacho przelewamy przez sitko o drobniutkich oczkach do miski,
dodajemy pokrojone w kosteczkę pozostałe pomidory,
grubo posiekanego ogórka, resztę czerwonej papryki,
oliwę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, żeby się dobrze schłodziła.
Przed podaniem posypujemy resztą zielonej papryki i ewentualnie ciepłymi grzankami.
Smacznego!
Komentarze