Garniec warzywno-mięsny

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem pracującą mamą i żoną, więc zwykle na gotowanie nie mam zbyt wiele czasu. Garniecświetnie się sprawdza jako danie obiadowe.

Składniki:

  • ● podwójny filet z kurczaka
    ● cebula
    ● ząbek czosnku
    ● 2 papryki
    ● 2-3 cienkie parówki
    ● cukinia
    ● sól
    ● pieprz
    ● 6 łyżek keczupu
    ● szkl. bulionu
    ● 1/2 pęczka szczypiorku
    ● łyżka oleju do smażenia

Garniec warzywno-mięsny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i kroimy
    w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem.
    Z parówek zdejmujemy
    osłonki i kroimy w talarki. Szczypiorek
    myjemy i siekamy.
  • Garniec warzywno-mięsny 2. Papryki myjemy, przekrawamy
    i usuwamy gniazda nasienne.
    Miąższ kroimy w kostkę.
    Cebulę i czosnek obieramy.
    Cebulę kroimy w kostkę, czosnek
    przeciskamy przez praskę
    lub kroimy w plasterki. Cukinię
    myjemy i nieobraną kroimy
    w małą kostkę.
  • 3. Mięso podsmażamy na rozgrzanym
    oleju. Przekładamy
    do garnka. Na tłuszcz ze smażenia
    wsypujemy warzywa
    i parówki i chwilę podsmażamy.
    Przekładamy do mięsa,
    wlewamy bulion, dodajemy keczup
    i mieszamy. Doprawiamy
    do smaku solą i pieprzem. Dusimy
    ok. 15 minut. Posypujemy
    szczypiorkiem.

Porady

● Garniec najlepiej smakuje odgrzewany. ● Można go podać z pieczywem lub ugotowanym na sypko ryżem. ● Potrawę możemy urozmaicić, dodając np. fasolkę szparagową lub pieczarki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2010

Komentarze

Podobne przepisy