GARGANELLI - domowy makaron z regionu Emilia Romagna

4.48 (153 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Garganelli to Włoski makaron jajeczny pochodzący z regionu Emilia Romagna.Jego charakterystyczny karbowany kształt uzyskuje się dzięki drewnianemu przyrządowi tzw.”grzenienia”. Makaron ten często podaje się z sosami warzywnymi np. z szynką i groszkiem i dużą ilością tartego sera Parmezanu.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • (na ok. 500 g makaronu)

    400 g mąki pszennej typ:550 lub 650 (jeżeli nie dysponujecie specjalną semolą do makaron)
    4 jajka
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.48 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Garganelli - domowy makaron z regionu emilia romagna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-08s2rho 1. WERSJA TRADYCYJNA:
    Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, zrobić wgłębienie, wbić jajka . Za pomocą widelca roztrzepywać powoli jajka, zabierają po troszkę mąkę, aż do moment kiedy mąka i jajka połączą się na tyle, że można kontunuować rękami. W miarę potrzeby dodać odrobinę letniej wody.Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, uformować kulkę. Przykryć szczelnie bawełnianą sciereczką (lub przeźroczystą folią spożywczą) i pozostawić żeby ciasto 'odpoczęło' (jak to mówią Włosi ;)) przez conajmniej pół godziny.

    Drewnianym wałkiem rozwałkować ciasto na cieńkie placki, w razie potrzeby podsypywać mąką.

    WERSJA NOWOCZESNA:
    W mikserze planetarnym połączyć wszystkie składniki (przesianą mąkę, sól i jajka) dodając w miarę potrzeby odrobinę letniej wody. Wyrabiać do momentu, aż powstanie gładkie i sprężyste ciasto.
    Uformować kulkę i przykryć szczelnie bawełnianą sciereczką (lub przeźroczystą folią spożywczą).
    Pozostawić, żeby ciasto 'odpoczęło' (jak to mówią Włosi ;)) przez conajmniej pół godziny.

    Podzielić ciasto na 4 części i za pomocą odpowiedniej przystawki do miksera (wałkowarki) rozwałkować ciasto zgodnie z instrukcją obsługi Waszego modelu miksera.
  • 2. Najlepiej radełkiem wykrawać kwadraciki 4x4 cm i za pomocą tzw.’grzebienia’ formować garganelli tworząc charakterystyczny dla tego rodzaju makaronu kształt i odciśnięte paseczki. Pozostawcie makaron na ściereczce kuchennej lub na blacie podsypanym mąką przez 10 min,żeby troszkę się podsuszył.
  • 3. W dużym garnku zagotować osoloną wodę z odrobiną oliwy, wrzucić makaron i ugotować al dente.Przygotuj ulubiony sos i Buon Appetito!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Europejska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować