GARGANELLI - domowy makaron z regionu Emilia Romagna

  • wyświetlono: 1510 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Garganelli to Włoski makaron jajeczny pochodzący z regionu Emilia Romagna.Jego charakterystyczny karbowany kształt uzyskuje się dzięki drewnianemu przyrządowi tzw.”grzenienia”. Makaron ten często podaje się z sosami warzywnymi np. z szynką i groszkiem i dużą ilością tartego sera Parmezanu.

Maria da leccarsi le dita
  • 4 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

(na ok. 500 g makaronu)

400 g mąki pszennej typ:550 lub 650 (jeżeli nie dysponujecie specjalną semolą do makaron)
4 jajka
szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

GARGANELLI - domowy makaron z regionu Emilia Romagna

  • image-08s2rho1. WERSJA TRADYCYJNA:
    Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, zrobić wgłębienie, wbić jajka . Za pomocą widelca roztrzepywać powoli jajka, zabierają po troszkę mąkę, aż do moment kiedy mąka i jajka połączą się na tyle, że można kontunuować rękami. W miarę potrzeby dodać odrobinę letniej wody.Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, uformować kulkę. Przykryć szczelnie bawełnianą sciereczką (lub przeźroczystą folią spożywczą) i pozostawić żeby ciasto 'odpoczęło' (jak to mówią Włosi ;)) przez conajmniej pół godziny.

    Drewnianym wałkiem rozwałkować ciasto na cieńkie placki, w razie potrzeby podsypywać mąką.

    WERSJA NOWOCZESNA:
    W mikserze planetarnym połączyć wszystkie składniki (przesianą mąkę, sól i jajka) dodając w miarę potrzeby odrobinę letniej wody. Wyrabiać do momentu, aż powstanie gładkie i sprężyste ciasto.
    Uformować kulkę i przykryć szczelnie bawełnianą sciereczką (lub przeźroczystą folią spożywczą).
    Pozostawić, żeby ciasto 'odpoczęło' (jak to mówią Włosi ;)) przez conajmniej pół godziny.

    Podzielić ciasto na 4 części i za pomocą odpowiedniej przystawki do miksera (wałkowarki) rozwałkować ciasto zgodnie z instrukcją obsługi Waszego modelu miksera.
  • 2. Najlepiej radełkiem wykrawać kwadraciki 4x4 cm i za pomocą tzw.’grzebienia’ formować garganelli tworząc charakterystyczny dla tego rodzaju makaronu kształt i odciśnięte paseczki. Pozostawcie makaron na ściereczce kuchennej lub na blacie podsypanym mąką przez 10 min,żeby troszkę się podsuszył.
  • 3. W dużym garnku zagotować osoloną wodę z odrobiną oliwy, wrzucić makaron i ugotować al dente.Przygotuj ulubiony sos i Buon Appetito!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadszkola_babciz_roznych_stron_swiatakuchnia wloskadomowy makaron

Komentarze

Podobne przepisy

makaron

Dodane przez: Klaudia0318

Domowy makaron

Zrobiłam go pierwszy raz i do rosołu...

Makaron domowy

Dodane przez: smak i uczucie

Makaron domowy

Dzisiaj mam dla Was przepis na...

image-22infsp

Dodane przez: paolineczka

Domowy makaron

Sprawdzony i niezawodny przepis...

Domowy makaron

Dodane przez: rzelkazag

Domowy makaron

Jedni robią go z samej mąki i jajek,...

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Domowy makaron

Makaron samodzielnie zrobiony jest...

Makaron z domowym pesto

Dodane przez: slodkoipieprznie

Makaron z domowym pesto

Dla wielbicieli nieco konkretniejszych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE