Gałuszki na parze

  • wyświetlono: 133 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Typowe śląskie danie.

PolskaGotuje
  • Trudny

Składniki

- mąka: 1 kilogram
- drożdże: 5 dekagramów
- sól: 1 szczypta
- olej: 3 łyżki
- mleko: 400 mililitrów
- aromat cytrynowy (kilka kropel): 0.5 mililitra
- powidła (słoiczek): 280 gramów
- masło: 20 dekagramów
- kakao: 3 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Gałuszki na parze

  • 1. Rozkruszamy drożdże i rozcieramy
    z 4 łyżkami ciepłego
    mleka, łyżką mąki i łyżeczką
    cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia,
    a potem mieszamy
    z resztą składników. Wyrabiamy,
    odstawiamy na 30 min.
  • 2. Łyżką wykrawamy kawałki
    ciasta. Pośrodku każdego robimy
    wgłębienie i wkładamy
    pół łyżeczki powideł. Zlepiamy,
    formujemy kule i odkładamy
    na 20 minut na posypaną
    mąką stolnicę. Gotujemy na
    parze ok.12 minut. Polewamy
    roztopionym masłem i posypujemy
    kakao.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

gotowe

Dodane przez: ziutula

torcik waniliowy z ananasem i truskawką

torcik jest lekki, wilgotny, aromatyczny,...

Jajka faszerowane pieczarkami

Dodane przez: Kloruś

Jajka faszerowane pieczarkami

Wyraziste, pikantnie doprawione...

risotto z warzywami i kurczakiem

Dodane przez: kachna801

risotto z warzywami i kurczakiem

Pyszne, szybkie i tanie danie....

drożdzowce z czekolada

Dodane przez: BOŻENA ZIARNO

Drożdżowe puchatki z czekolada

dla dorosłych i dla dzieci........

Zapiekanka z Kurczakiem i Makaronem

Dodane przez: patunia1987

Zapiekanka Makaronowa z Kurczakiem

Pyszna zapiekanka makaronowa z...

TARTA Z MIĘSEM MIELONYM

Dodane przez: patunia1987

Tarta z mięsem mielonym

Pyszna tarta z mięsem mielonym...