Gałuszki na parze

  • wyświetlono: 148 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Typowe śląskie danie.

PolskaGotuje
  • Trudny

Składniki

- mąka: 1 kilogram
- drożdże: 5 dekagramów
- sól: 1 szczypta
- olej: 3 łyżki
- mleko: 400 mililitrów
- aromat cytrynowy (kilka kropel): 0.5 mililitra
- powidła (słoiczek): 280 gramów
- masło: 20 dekagramów
- kakao: 3 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Gałuszki na parze

  • 1. Rozkruszamy drożdże i rozcieramy
    z 4 łyżkami ciepłego
    mleka, łyżką mąki i łyżeczką
    cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia,
    a potem mieszamy
    z resztą składników. Wyrabiamy,
    odstawiamy na 30 min.
  • 2. Łyżką wykrawamy kawałki
    ciasta. Pośrodku każdego robimy
    wgłębienie i wkładamy
    pół łyżeczki powideł. Zlepiamy,
    formujemy kule i odkładamy
    na 20 minut na posypaną
    mąką stolnicę. Gotujemy na
    parze ok.12 minut. Polewamy
    roztopionym masłem i posypujemy
    kakao.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

 

Komentarze