Galette to rustykalna tarta pieczona bez formy. Bardzo lubię ten rodzaj deseru, przygotowuje się go prosto i tanio:). Tym razem zamiast jednej tarty powstały apetyczne wersje „mini”. Połączenie truskawek i cukierków to pyszna kombinacja.
Składniki:
Składniki na 6 sztuk:
Ciasto:
• 200 gram mąki,
• 2 łyżki cukru pudru,
• 2-3 łyżki zimnej wody,
• 100 gram masła,
Dodatkowo:
• kasza manna do posypania ciasta (około 1 łyżka),
• 5-6 cukierków - michałki czekoladowe,
• ok 1-1,5 szklanki drobnych truskawek,
• jajko do posmarowania brzegów ciasta,
• cukier perlisty do posypania brzegów ciasta ,
• cukier puder do podania
Galette z truskawkami i michałkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej cukier, masło oraz wodę. Zagniatamy ciasto. Gotowe odkładamy na około 40 minut do chłodu.
2.Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość około 4 mm. Z ciasta wycinamy okręgi o średnicy około 12 cm ( np. od miseczki). Środek wyciętych kół posypujemy delikatnie kaszą, która wchłonie część soku z owoców.
Na kaszkę wykładamy pokrojone w plasterki cukierki. Na jedną porcje wchodzi ok 3/4 cukierka. Nakładając nadzienie pozostawiamy z każdej strony ok 2 cm wolny brzeg (marginez).
3.Na cukierki wykładamy umyte i pozbawione szypułek truskawki.
4.Brzegi ciasta zawijamy ku górze, delikatnie je dociskając.
5.Galette przekładamy na przygotowaną blaszkę. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem perlistym.
Deserki przekładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25 -30 minut w 180 °C.
Upieczone studzimy. Przed podaniem delikatnie oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze