Słodka tarta o nieregularnych chrupiących brzegach, z cienką warstwą sera, świeżej moreli, pachnącego cytrusami imbiru to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu sezonowy deser.
Galette z morelami, serem i nutą imbiru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Morele umyć, pokroić w połówki, przełożyć do miski, zasypać cukrem brązowym, startym imbirem i dokładnie wymieszać.
2.Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, kawałki masła i wszystko posiekać siekaczką. Następnie dodać jajko i zagnieść na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 40-50minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 36cm.
3.Masa serowa:
Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtko, cukier, cukier wanilinowy, startą skórkę i dokładnie wymieszać.
4.Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
5.Środek ciasta posmarować wcześniej przygotowaną masą serową, na wierzchu sera ułożyć morele, pozostawiając przy brzegu około 3-4cm marginesu. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać brązowym cukrem.
6.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35minut.
Galette ostudzić i posypać płatkami migdałowymi.
Komentarze