Galette z morelami, serem i nutą imbiru

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Słodka tarta o nieregularnych chrupiących brzegach, z cienką warstwą sera, świeżej moreli, pachnącego cytrusami imbiru to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu sezonowy deser.

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    260g mąki pszennej
    160g masła
    1 jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    szczypta soli

    Farsz:
    200g białego sera
    1 żółtko
    1 łyżka cukru pudru
    starta skórka z połowy cytryny
    1 łyżka cukru wanilinowego
    500g moreli
    4 łyżki cukru brązowego
    3-4 cm imbiru
    1 łyżka bułki tartej

    Dodatkowo:
    cukier brązowy do posypania brzegów
    jajko do posmarowania brzegów
    cukier puder do posypania tarty
    olej do wysmarowania blachy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Galette z morelami, serem i nutą imbiru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Galette z morelami, serem i nutą imbiru 1. Morele umyć, pokroić w połówki, przełożyć do miski, zasypać cukrem brązowym, startym imbirem i dokładnie wymieszać.
  • Galette z morelami, serem i nutą imbiru 2. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, kawałki masła i wszystko posiekać siekaczką. Następnie dodać jajko i zagnieść na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 40-50minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 36cm.
  • Galette z morelami, serem i nutą imbiru 3. Masa serowa:
    Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtko, cukier, cukier wanilinowy, startą skórkę i dokładnie wymieszać.
  • 4. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
  • Galette z morelami, serem i nutą imbiru 5. Środek ciasta posmarować wcześniej przygotowaną masą serową, na wierzchu sera ułożyć morele, pozostawiając przy brzegu około 3-4cm marginesu. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać brązowym cukrem.
  • Galette z morelami, serem i nutą imbiru 6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35minut.
    Galette ostudzić i posypać płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować