Galette z morelami, serem i nutą imbiru

  • wyświetlono: 190 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Słodka tarta o nieregularnych chrupiących brzegach, z cienką warstwą sera, świeżej moreli, pachnącego cytrusami imbiru to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu sezonowy deser.

Ewelina Marcin
  • 10 porcje
  • 65min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
260g mąki pszennej
160g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
szczypta soli

Farsz:
200g białego sera
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
starta skórka z połowy cytryny
1 łyżka cukru wanilinowego
500g moreli
4 łyżki cukru brązowego
3-4 cm imbiru
1 łyżka bułki tartej

Dodatkowo:
cukier brązowy do posypania brzegów
jajko do posmarowania brzegów
cukier puder do posypania tarty
olej do wysmarowania blachy

Sposób przygotowania przepisu:

Galette z morelami, serem i nutą imbiru

  • Galette z morelami, serem i nutą imbiru1. Morele umyć, pokroić w połówki, przełożyć do miski, zasypać cukrem brązowym, startym imbirem i dokładnie wymieszać.
  • Galette z morelami, serem i nutą imbiru2. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, kawałki masła i wszystko posiekać siekaczką. Następnie dodać jajko i zagnieść na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 40-50minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 36cm.
  • Galette z morelami, serem i nutą imbiru3. Masa serowa:
    Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtko, cukier, cukier wanilinowy, startą skórkę i dokładnie wymieszać.
  • 4. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
  • Galette z morelami, serem i nutą imbiru5. Środek ciasta posmarować wcześniej przygotowaną masą serową, na wierzchu sera ułożyć morele, pozostawiając przy brzegu około 3-4cm marginesu. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać brązowym cukrem.
  • Galette z morelami, serem i nutą imbiru6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35minut.
    Galette ostudzić i posypać płatkami migdałowymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartaw kilka chwilMoreleszybkasmacznaserowa tartatarta z morelami

Komentarze

Podobne przepisy

image-0kxycxr

Dodane przez: nataliakielek

Ciasto z twarogiem i morelami

Przepis na pyszne ciasto w sezonie...

makowiec na kruszonce

Dodane przez: klementynka

makowiec na kruszonce ( z kokosem i morelami)

Makowce jakoś specjalnie nie są...

ciasto z morelami

Dodane przez: elka72

Kruche ciasto z morelami i budyniową pianką

Przepis na to ciasto jest ostatnio...

image-0k52u2a

Dodane przez: beniawojt

Ciasto jogurtowe z morelami i migdałową kruszonką

Wszystkie składniki w tym cieście...

Galette z truskawkami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Galette z truskawkami

Słodka tarta o nieregularnych chrupiących...

Kruche ciasto z morelami i bezą

Dodane przez: Lidka Bawolska

Kruche ciasto z morelami i bezą

Morele cieszą się dużym uznaniem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE