Galette - rustykalna tarta z owocami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszna i bardzo łatwa tarta z dużą ilością owoców pieczona bez użycia formy z niedbale złożonymi bokami .

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
    100 g zimnego masła
    120 g serka śmietankowego
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    bułka tarta do podsypania
    owoce 700 g maliny + borówki
    80 g cukru + 2 łyżeczki cukru waniliowego
    sok z połowy cytryny
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    cukier do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto

Galette - rustykalna tarta z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto .
    Wstawić do lodówki na 1 godzinę .
  • 2. Owoce zasypać cukrem i mąka ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać.
  • Galette -rustykalna tarta z owocami 3. Ciasto rozwałkować tworząc koło .
    Posypać bułką tartą .
    Na środek wysypać owoce odsączone z soku .Boki ciasta zwinąć do środka .
  • 4. Tarte przełożyć na talerz i wstawić do lodówki na ok 30 minut .
  • 5. Po tym czasie ciasto posmarować jajkiem i posypać obficie cukrem .
    Piec ok 30 minut w 200 stopniach .
  • 6. Sok który pozostał z owoców podgrzać i polać po owocach .
    Gotowa tartę udekorować miętą.
    Można posypać płatkami migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Rustykalna tarta z rabarbarem

To może cię zainteresować