Galert ze szłap wieprzka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szłapy i golonko dokładnie oczyszczamy,płuczemy pod bieżącą wodą,wkładamy do garnka,zalewamy wodą,wrzucamy liście laurowe,ziele angielskie,solimy,wlewamy magii,gotujemy najpierw na średnim ogniu doprowadzając do wżenia a potem zmniejszamy płomień.Gotujemy ok. 2.5 godziny aż mięso będzie odchodzić od kości.W połowie gotowania wrzucamy obrane warzywa.Całość przecedzamy przez sito,Wywar doprawiamy do smaku.Mięso oddzielamy od kości ,siekamy drobniutko,wrzucamy do wywaru.Warzywa kroimy w kosteczkę dodajemy do garnka,mieszamy,sprawdzamy smak. Galert rozlewamy do miseczek lub do jednego dużego naczynia,studzimy,wkładamy do lodówki aż stężeje.Galert podajemy z marynowanymi warzywami,jajkiem na twardo oraz pieczywem.Można również z ziemniakami jak kto chce.SMACZNEGO.
Komentarze