Galert ze szłap wieprzka

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

U mnie w rodzinie przepis bez zmian od pokoleń . Polecam.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 nogi wieprzowe
    1 golonka wieprzowa
    2 marchewki
    2 pietruszki korzeń
    2 cebule
    4-5 liści laurowych
    7-8 kulek ziela angielskiego
    3l. wody ok.
    50ml. przyprawy magii
    sól,pieprz do smaku

    Dodatkowo:
    warzywa marynowane
    jajka ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Golonka Przystawki

Galert ze szłap wieprzka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Galert ze szłap wieprzka 1. Szłapy i golonko dokładnie oczyszczamy,płuczemy pod bieżącą wodą,wkładamy do garnka,zalewamy wodą,wrzucamy liście laurowe,ziele angielskie,solimy,wlewamy magii,gotujemy najpierw na średnim ogniu doprowadzając do wżenia a potem zmniejszamy płomień.Gotujemy ok. 2.5 godziny aż mięso będzie odchodzić od kości.W połowie gotowania wrzucamy obrane warzywa.Całość przecedzamy przez sito,Wywar doprawiamy do smaku.Mięso oddzielamy od kości ,siekamy drobniutko,wrzucamy do wywaru.Warzywa kroimy w kosteczkę dodajemy do garnka,mieszamy,sprawdzamy smak. Galert rozlewamy do miseczek lub do jednego dużego naczynia,studzimy,wkładamy do lodówki aż stężeje.Galert podajemy z marynowanymi warzywami,jajkiem na twardo oraz pieczywem.Można również z ziemniakami jak kto chce.SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki Nóżki wieprzowe Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować