Galat drobiowy na Wielkanoc

  • wyświetlono: 642 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Robiąc go w różnych formach, miseczkach wygląda apetycznie i zachęcająco.

Marta Ryżek-Kalkowska

Składniki

1 litr bulionu rosołowego dobrze doprawionego
1 filet z kurczaka
1 duża marchewka
groszek
pietruszka
3 ugotowane jajka
kukurydza

sałata do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Galat drobiowy na Wielkanoc

  • 1. Ugotuj bulion według swojego przepisu lub przygotuj go na 1 filecie z kurczaka dodając włoszczyznę. Tak przygotowany gorący bulion przecedź przez drobne sitko i dodaj 6 łyżeczek żelatyny aby sie rozpuściła.
    Na dno formy lub miseczki wyłóż troszkę pokrojonej marchewki, groszku i pietruszkę. Zalej gorącym wywarem z żelatyną i poczekaj aż zastygnie. Po zastygnięciu dodaj kawałeczki pokrojonego fileta, pokrojone jajko na połówki lub dodaj jajko w całości posyp groszkiem i marchewką i zalej pozostałym bulionem. Odstaw do zastygnięcia w chłodne miejsce.

Porady

Galat dobrze smakuje po schłodzeniu pokropiony cytrynka lub polany octem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

 

Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzufilet z kurczakagroszekjajkomarchewgalat galant zimne nóżki

Komentarze

Podobne przepisy

Filet drobiowy w galarecie

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Filet drobiowy z faszerowaną papryczką w...

Na różnych przyjęciach domowych...

Dodane przez: DanusiaC

DROBIOWY SMACZEK-MIELONKA Z SZYNKOWARA

Domowa wędlina, smaczna, tania...

Bochenek rybno mięsny

Dodane przez: Kas32

Bochenek rybno drobiowy:)

Lubimy rybkę i piersi drobiowe...

Zawijaniec drobiowy w cieście francuskim z papryką i kalafiorowym puree

Dodane przez: szarak86

Zawijaniec drobiowy w cieście francuskim...

Kreatywny pomysł na przystawkę...

drobiowy duet w jabłkowych koszulkach

Dodane przez: Koronowianka

DROBIOWY DUET W JABŁKOWYCH KOSZULKACH

Na stole wyglądają pięknie a jeszcze...

DROBIOWY PASZTECIK Z SUSZONYMI POMIDORAMI I ORZECHAMI BEZ PIECZENIA

Dodane przez: monikaT83

DROBIOWY PASZTECIK Z SUSZONYMI POMIDORAMI...

Pasztecik możecie spożytkować zaraz...