Galaretkowy torcik

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczny kolorowy deserek.

  • 60 min

Składniki:

  • na masę

    śmietana 18% 11/2 szkl
    jogurt albo mleko 1 szkl
    żelatyna 4 łyżeczki
    cukier 2 łyżki
    cukier waniliowy 1 op
    galaretki różnokolorowe 3 szt

    na ciasto

    jajka 3 szt
    mąka 3/4 szkl
    cukier 1/2 szkl
    proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

    dodatkowo

    galaretka winogronowa 2 szt
    powidła
    poncz

Galaretkowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników na ciasto upiec biszkopt. Każdą z trzech galaretek osobno rozmieszać w 1 1/2szkl wrzącej wody. Odstawić do stężenia. Zastygnięte galaretki pokroić w kostkę. Upieczony i wystudzony biszkopt nasączyć lekko ponczem i posmarować powidłami albo dżemem.

    Żelatynę rozmieszać w małej ilości wrzątku i przestudzić. Śmietanę połączyć z jogurtem, cukrami i żelatyną. Dodać pokrojone galaretki i wymieszać. Gdy masa zacznie tężeć wyłożyć na przygotowany biszkopt. Schłodzić.

    Galaretki winogronowe rozmieszać w 3 szkl gorącej wody i odstawić do stężenia. Gdy lekko stężeją zalać wierzch ciasta. Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy