Galaretkowy śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.3 galaretki rozpuścić wcześniej w gorącej wodzie,
(każdą osobno w 300 ml. wody).
Gdy ostygły dobrze schłodzić w lodówce.
Żelatynę zalać 0,5 szkl. zimnej wody aby napęczniała.
Mleko z cukrem zagotować. Do gotującego się mleka dodać żelatynę i dokładnie wymieszać aby się rozpuściła. Do przestudzonego, ale ciepłego mleka dodać śmietanę i dobrze ją rozprowadzić. Odstawiłam do wystygnięcia. W między czasie rozpuścić w 400 ml wody czwartą galaretkę. Stężałe i schłodzone galaretki pokroić w kostkę i wrzucić do masy mleczno-śmietanowej. Gdy masa zaczęła lekko tężeć wylać do tortownicy (śr. 24 cm) na spód biszkoptowy i do lodówki. Gdy masa dobrze stężeje wylać na wierzch wystudzoną galaretkę.
Komentarze