Galaretkowy śmietanowiec

5 (153 ocen)

  • 3 godz.

prosty, tani i idealny na letnie i upalne dni

  • 3 godz.

Składniki:

  • 4 galaretki,
    1,5-2 szkl. mleka,
    400 ml śmietany (18 %),
    1 szkl. cukru,
    20 g żelatyny
    1 gotowy spód biszkoptowy
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Galaretkowy śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tak wygląda przekrojony 1. 3 galaretki rozpuścić wcześniej w gorącej wodzie,
    (każdą osobno w 300 ml. wody).
    Gdy ostygły dobrze schłodzić w lodówce.
    Żelatynę zalać 0,5 szkl. zimnej wody aby napęczniała.
    Mleko z cukrem zagotować. Do gotującego się mleka dodać żelatynę i dokładnie wymieszać aby się rozpuściła. Do przestudzonego, ale ciepłego mleka dodać śmietanę i dobrze ją rozprowadzić. Odstawiłam do wystygnięcia. W między czasie rozpuścić w 400 ml wody czwartą galaretkę. Stężałe i schłodzone galaretki pokroić w kostkę i wrzucić do masy mleczno-śmietanowej. Gdy masa zaczęła lekko tężeć wylać do tortownicy (śr. 24 cm) na spód biszkoptowy i do lodówki. Gdy masa dobrze stężeje wylać na wierzch wystudzoną galaretkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować