Galaretkowiec z bitą śmietaną

4.5 (173 ocen)

Moje dzieci uwielbiają galaretki z bitą śmietaną, więc postanowiłam dla odmiany zrobić im je w formie galaretkowca. Deser posmakował nie tylko im :).

Składniki:

  • 4 galaretki w różnych kolorach
    400 ml mleka
    3 łyżki żelatyny
    2 bite śmietany w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Galareta Ciasta Desery Galaretki

Galaretkowiec z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdą z galaretek rozpuścić w 250 ml wrzącej wody. Pozostawić je do całkowitego stężenia.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w 150 ml gorącej wody. Zagotować 200 ml mleka, zdjąć z palnika, dodać do niego rozpuszczoną żelatynę i zamieszać.
  • 3. 200 ml mleka ubić z dwiema bitymi śmietanami w proszku. Dodać do niego ostudzone mleko z żelatyną, zamieszać.
  • 4. Galaretki pokroić w kostkę. Włożyć je do foremki silikonowej i zalać bitą śmietaną. Odstawić deser do lodówki na noc do całkowitego stężenia.

Porady

Zamiast ubijać mleko ze śmietaną w proszku można ubić 200 ml śmietanki 30%, dosłodzić cukrem pudrem (ok 4 łyżek).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować