Ciasto z galaretkami i owocami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Prezentuje się bardzo smakowicie.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajek
    ½ szkl. mąki
    ½ szkl. cukru
    2 łyżki wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao

    Masa:
    700 ml śmietanki 30%
    Galaretki do masy (u mnie czerwona, pomarańczowa, zielona, żółta)
    Galaretki na owoce(niebieska, zielona, pomarańczowa)
    Owoce: banan, kiwi, winogrona zielone, borówki, maliny.

Ciasto z galaretkami i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku i wodę. Pod koniec wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. ciasto podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, wymieszać. Na środek tortownicy wlewamy masę kakaową obok białą i tak do wyczerpania masy. Piecz około 35 min w temperaturze 170 stopniach.
    2.Czerwoną, pomarańczową i zieloną galaretkę rozpuścić w szklance wody (każdą osobno), przelać do płaskiego pojemnika i odstawić do stężenia. Stężałe pokroić w kostki. Żółtą galaretkę rozpuścić w szklance wody i wystudzić. Zimną kremówkę ubijać z płynną żółtą galaretką na sztywno. Do ubitej kremówki dodajemy galaretki w kostkach i delikatnie mieszamy.
    3. Masę wylewamy na biszkopt, chłodzimy w lodówce około 30 min, w tym czasie rozpuszczamy osobno pozostałe galaretki. Na masie układamy owoce i wylewamy tężejące galaretki. Ciasto wstawiamy do lodówki.

Komentarze

Podobne przepisy