To wspaniałe ciacho BEZ PIECZENIA :) na pysznym i kruchym spodzie z herbatników w czekoladzie, przepyszną masą śmietanowo-serową z kawałkami galaretek i aromatyczną ananasową pianką na górze idealne ciasto na powitanie WIOSNY
4 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
spód:
5 opakowań po 79 g herbatników w czekoladzie
150 g masła / margaryny
masa:
3 x 200 g serków waniliowych homogenizowanych
150 g śmietany 12%
1 galaretka przeźroczysta ( winogronowa )
1 galaretka czerwona - truskawkowa
1 galaretka zielona - agrestowa
Galaretkowiec na herbatnikowym spodzie z ananasową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Trzy opakowania herbatników zblendowałam na bardzo drobno i dodałam rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszałam i taką lepką masą wyłożyłam całe dno tortownicy a następnie posypałam grubo pokruszonymi pozostałymi dwoma opakowaniami herbatników i lekko dociskałam. Wstawić do lodówki. Galaretkę czerwoną i zieloną można wcześniej przygotować według instrukcji na opakowaniu i wylać do miski do stężenia by móc potem pokroić w kostkę.
2.Masa. Galaretkę przeźroczystą rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu i pozostawiamy do przestygnięcia. W wysokim naczyniu miksujemy serki waniliowe ze śmietaną a następnie powoli dolewamy ciągle mieszając przestygniętą przeźroczystą galaretkę. Następnie dodajemy pokrojone galaretki czerwoną i zieloną - mieszamy i całość wylewamy na gotowy spód. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do stężenia.
3.Pianka. Galaretkę cytrynowa i ananasową rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu i pozostawiamy do przestygnięcia. Do garnka przekładamy ananasy z puszki z zalewą i miksujemy a następnie dodajemy przestygnięte galaretki i jeszcze chwilkę miksujemy na najwyższych obrotach. Gotową pianko-masę wylewamy na stężałą masę w tortownicy. Całość wkładamy do lodówki na 2 godz. a najlepiej na całą noc i gotowe.
Komentarze