GALARETKOWIEC na herbatnikowym spodzie z ananasową pianką

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

To wspaniałe ciacho BEZ PIECZENIA :) na pysznym i kruchym spodzie z herbatników w czekoladzie, przepyszną masą śmietanowo-serową z kawałkami galaretek i aromatyczną ananasową pianką na górze idealne ciasto na powitanie WIOSNY

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • spód:

    5 opakowań po 79 g herbatników w czekoladzie
    150 g masła / margaryny

    masa:

    3 x 200 g serków waniliowych homogenizowanych
    150 g śmietany 12%
    1 galaretka przeźroczysta ( winogronowa )
    1 galaretka czerwona - truskawkowa
    1 galaretka zielona - agrestowa

    pianka ananasowa:

    1 puszka ananasów
    1 galaretka ananasowa
    1 galaretka cytrynowa

    forma tortowa 28 cm
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Galaretkowiec na herbatnikowym spodzie z ananasową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Trzy opakowania herbatników zblendowałam na bardzo drobno i dodałam rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszałam i taką lepką masą wyłożyłam całe dno tortownicy a następnie posypałam grubo pokruszonymi pozostałymi dwoma opakowaniami herbatników i lekko dociskałam. Wstawić do lodówki. Galaretkę czerwoną i zieloną można wcześniej przygotować według instrukcji na opakowaniu i wylać do miski do stężenia by móc potem pokroić w kostkę.
  • 2. Masa. Galaretkę przeźroczystą rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu i pozostawiamy do przestygnięcia. W wysokim naczyniu miksujemy serki waniliowe ze śmietaną a następnie powoli dolewamy ciągle mieszając przestygniętą przeźroczystą galaretkę. Następnie dodajemy pokrojone galaretki czerwoną i zieloną - mieszamy i całość wylewamy na gotowy spód. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 3. Pianka. Galaretkę cytrynowa i ananasową rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu i pozostawiamy do przestygnięcia. Do garnka przekładamy ananasy z puszki z zalewą i miksujemy a następnie dodajemy przestygnięte galaretki i jeszcze chwilkę miksujemy na najwyższych obrotach. Gotową pianko-masę wylewamy na stężałą masę w tortownicy. Całość wkładamy do lodówki na 2 godz. a najlepiej na całą noc i gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Galaretka Herbatniki Sery Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować