GALARETKOWIEC na herbatnikowym spodzie z ananasową pianką

  • wyświetlono: 269 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

To wspaniałe ciacho BEZ PIECZENIA :) na pysznym i kruchym spodzie z herbatników w czekoladzie, przepyszną masą śmietanowo-serową z kawałkami galaretek i aromatyczną ananasową pianką na górze idealne ciasto na powitanie WIOSNY

17157630_1132053380256607_8691225312358500210_o
  • 10 porcje
  • 240min
  • Łatwy

Składniki

spód:

5 opakowań po 79 g herbatników w czekoladzie
150 g masła / margaryny

masa:

3 x 200 g serków waniliowych homogenizowanych
150 g śmietany 12%
1 galaretka przeźroczysta ( winogronowa )
1 galaretka czerwona - truskawkowa
1 galaretka zielona - agrestowa

pianka ananasowa:

1 puszka ananasów
1 galaretka ananasowa
1 galaretka cytrynowa

forma tortowa 28 cm
papier do pieczenia

Sposób przygotowania przepisu:

GALARETKOWIEC na herbatnikowym spodzie z ananasową pianką

  • 1. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Trzy opakowania herbatników zblendowałam na bardzo drobno i dodałam rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszałam i taką lepką masą wyłożyłam całe dno tortownicy a następnie posypałam grubo pokruszonymi pozostałymi dwoma opakowaniami herbatników i lekko dociskałam. Wstawić do lodówki. Galaretkę czerwoną i zieloną można wcześniej przygotować według instrukcji na opakowaniu i wylać do miski do stężenia by móc potem pokroić w kostkę.
  • 2. Masa. Galaretkę przeźroczystą rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu i pozostawiamy do przestygnięcia. W wysokim naczyniu miksujemy serki waniliowe ze śmietaną a następnie powoli dolewamy ciągle mieszając przestygniętą przeźroczystą galaretkę. Następnie dodajemy pokrojone galaretki czerwoną i zieloną - mieszamy i całość wylewamy na gotowy spód. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 3. Pianka. Galaretkę cytrynowa i ananasową rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu i pozostawiamy do przestygnięcia. Do garnka przekładamy ananasy z puszki z zalewą i miksujemy a następnie dodajemy przestygnięte galaretki i jeszcze chwilkę miksujemy na najwyższych obrotach. Gotową pianko-masę wylewamy na stężałą masę w tortownicy. Całość wkładamy do lodówki na 2 godz. a najlepiej na całą noc i gotowe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchnialatoCiastoananasDeserWielkanocśmietanapiankaherbatnikisłodkie_życiegalaretkiwiosnaprzyjęcieserkiupałdla_dzieciimieninyśmietanowiecna_zimnogalaretkowiecbez_pieczeniaciasto_bez_pieczeniaciasto_na_zimnoproste_ciastona_rozne_okazjekolorowe_ciastoserki_homogenizowanespód_z_herbatnikówananasowa_piankaananasy_z_puszki

Komentarze

Podobne przepisy

Kawowo-czekoladowa pianka na chrupiącym spodzie

Dodane przez: monikaT83

Kawowo-czekoladowa pianka na chrupiącym spodzie

Ciasto zaniosłam do pracy, koleżanki...

Galaretkowiec na biszkopcie

Dodane przez: danusia19671

Galaretkowiec na biszkopcie

Lekkie ciasto biszkoptowe z bitą...

Sernik na kruchym kakaowym spodzie z kruszonką

Dodane przez: jolantagłówka

Sernik na kakaowym spodzie z kruszonką

Pyszne, rozpływające się w ustach...

Galaretkowiec

Dodane przez: klarovna

Galaretkowiec z bitą śmietaną

Moje dzieci uwielbiają galaretki...

Galaretkowiec

Dodane przez: Kasia_S

Galaretkowiec

stary sprawdzony przepis z zeszytu...

Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami

Dodane przez: chilijemy

Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami

Sernik to ulubione ciasto mojego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE