Galaretkowiec czyli szybki sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.parę godzin wcześniej przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu galaretki agrestowa, brzoskwiniową i cytrynową i wkładam do lodówki aby się ściągnęły.
2.rozrabiamy 2 galaretki truskawkowe w szklance gorącej wody i odstawiamy aby ostygła
3.szykujemy duży garnek wrzucam ser cukry i mieszamy mikserem ok 1 minutę
4.wlewamy mleko i miksujemy krótko aż się połączą składników
5.ciągle miksując wlewamy stopniowo galaretkę truskawkową
6.przygotowane wcześniej galaretki kroimy w kostkę lub po prostu na kawałki (ja wykorzystałam połowę z każdego koloru)- ilość kolor itd galaretek zależy od naszej inwencji twórczej :P
7.kostki galaretki wsypujemy do masy serowej i mieszamy
8.masę wlewamy do tortownicy delikatnie posmarowanej olejem
9.ozdabiamy wedle uznania można poukładać winogrona i oblać delikatnie tężejącą cytrynową galaretką
10.wkładamy do lodówki na ok 2 godziny
Porady
można wybrać inne smaki galaretek
można zrezygnować z galaretek pokrojonych w kostkę albo zastąpić je np winogronem wszystko zależy od naszej inwencji twórczej :)
Komentarze