Galaretki sledziowe

4 (3 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Bardzo lubimy galarety na wytrawnie ale ze śledziem zrobiłam pierwszy raz .Smakowały pysznie.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • filety śledziowe 4 szt
    groszek konserwowy 5 łyżek
    korniszony 2 szt
    jajka ugotowane na twardo 1 szt
    marchewka 1/2 szt
    bulion 1 litr
    sól do smaku
    czarny pieprz
    żelatyna 3 łyżki
    cukier 1 łyżka
    ocet 3-4 łyżki
    ziele angielskie całe 5 szt
    liść laurowy 2 szt
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Galaretki sledziowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania
    Filety śledziowe płuczemy i zalewamy zimną wodą i odrobiną octu i odstawiamy na całą noc.
    Wymoczone śledzie odsączamy kroimy w paseczki.
  • 2. Przygotowanie bulionu
    Żelatynę zalewamy zimną wodą odrobiną tylko aby ją wymieszać i zostawić aż napęcznieje.
    Zagotować bulion z przyprawami i octem ma być słodko kwaśny ,zdjąć z kuchenki i dodać żelatynę lekko przestudzić.
  • 3. W zależności w czym będziemy robić galaretki .Na spód dajemy plasterek jajka ,kawałek marchewki ,groszek zielony i pokrojone w kosteczkę korniszony ,na to dajemy kawałki śledzia .Zalewamy zalewą i odstawiamy do lodówki aż stężeje.

    POLECAM!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować