Galaretka z zielonego groszku i mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2 listki żelatyny moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody. Bulion gotujemy a następnie dodajemy do niego odciśniętą żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Groszek wsypujemy do gotującej się osolonej wody i gotujemy około 10 minut. Odsączamy. Po 2 łyżki groszku przekładamy do miseczek. Zalewamy go kilkoma łyżkami bulionu z rozpuszczoną żelatyną. Odstawiamy do zastygnięcia.
Resztę groszku miksujemy ze śmietaną oraz miętą.. Masę przecieramy przez sitko o gęstych oczkach. Przekładamy do rondla i podgrzewamy na małym ogniu. Do gorącej masy dodajemy pozostałe 2 listki namoczonej żelatyny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy.Przestudzoną masę przelewamy do salaterek z groszkiem w bulionie. Odstawiamy do lodówki. Przed podaniem salaterki wstawiamy na chwilę do ciepłej wody aby łatwiej można było wyjąć galaretki na talerzyki. Podajemy z chipsami z szynki lub wstążkami z zielonego ogórka.
Komentarze