galaretka z zielonego groszku i mięty

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

galaretka z zielonego groszku i mięty

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na 6 porcji)
    4 listki żelatyny
    400 g zielonego groszku
    250 ml bulionu warzywnego
    mały pęczek mięty
    250 ml śmietany 18%
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Galareta Galaretki Przystawki

Galaretka z zielonego groszku i mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 listki żelatyny moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody. Bulion gotujemy a następnie dodajemy do niego odciśniętą żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Groszek wsypujemy do gotującej się osolonej wody i gotujemy około 10 minut. Odsączamy. Po 2 łyżki groszku przekładamy do miseczek. Zalewamy go kilkoma łyżkami bulionu z rozpuszczoną żelatyną. Odstawiamy do zastygnięcia.
    Resztę groszku miksujemy ze śmietaną oraz miętą.. Masę przecieramy przez sitko o gęstych oczkach. Przekładamy do rondla i podgrzewamy na małym ogniu. Do gorącej masy dodajemy pozostałe 2 listki namoczonej żelatyny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy.Przestudzoną masę przelewamy do salaterek z groszkiem w bulionie. Odstawiamy do lodówki. Przed podaniem salaterki wstawiamy na chwilę do ciepłej wody aby łatwiej można było wyjąć galaretki na talerzyki. Podajemy z chipsami z szynki lub wstążkami z zielonego ogórka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować