Galaretka z nóżek

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis z kuchni śląskiej

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - nóżki wieprzowe: 75 dekagramów
    - wieprzowina bez kości: 25 dekagramów
    - porcja włoszczyzny: 1 pęczek
    - przyrumieniona cebula: 1 sztuka
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - ziele angielskie: 5 sztuk
    - czosnek: 2 sztuki
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta

Galaretka z nóżek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nóżki przerąbać w kilku miejscach, dokładnie umyć, sparzyć i oskrobać. Chudą wieprzowiną opłukać. Nóżki zalać w garnku zimną wodą (ok. 1,5kg) i gotować powoli 4 godziny, aż mięso będzie odchodziło od kości. W połowie gotowania dodać kawałek wieprzowiny. Na godzinę przed zakończeniem gotowania dodać włoszczyznę oraz liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Odcedzić wywar, przyprawić do smaku roztartym czosnkiem. Mięso obrać z kości, pokrajać w kostkę, podobnie zrobić z kawałkiem mięsa wieprzowego. Dno formy albo salaterki wyłożyć marchewką skrojoną karbowanym nożykiem, ułożyć mięso, zalać galaretą i ostudzić do zakrzepnięcia. Przed podaniem ułożyć galaretę na półmisku przybranym zieloną sałatą lub gałązkami zielonej pietruszki. Podawać z octem lub sokiem cytrynowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy