Galaretka z nóżek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nóżki przerąbać w kilku miejscach, dokładnie umyć, sparzyć i oskrobać. Chudą wieprzowiną opłukać. Nóżki zalać w garnku zimną wodą (ok. 1,5kg) i gotować powoli 4 godziny, aż mięso będzie odchodziło od kości. W połowie gotowania dodać kawałek wieprzowiny. Na godzinę przed zakończeniem gotowania dodać włoszczyznę oraz liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Odcedzić wywar, przyprawić do smaku roztartym czosnkiem. Mięso obrać z kości, pokrajać w kostkę, podobnie zrobić z kawałkiem mięsa wieprzowego. Dno formy albo salaterki wyłożyć marchewką skrojoną karbowanym nożykiem, ułożyć mięso, zalać galaretą i ostudzić do zakrzepnięcia. Przed podaniem ułożyć galaretę na półmisku przybranym zieloną sałatą lub gałązkami zielonej pietruszki. Podawać z octem lub sokiem cytrynowym.
Komentarze