Galaretka z mięsa mielonego z chrzanem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nietypowa wersja galaretki, czy też salcesonu przygotowanego z mielonego mięsa z dodatkiem charakternego chrzanu. Całość doprawiona ziołami, przyprawami korzennymi i mieszanką curry, co sprawia, że potrawa zyskuje orientalnego wyrazu.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mieszanego mięsa mielonego (z łopatki wieprzowej i wołowiny)
    160 g obranej białej cebuli
    3 obrane ząbki czosnku
    2 łyżki chrzanu konserwowego (ze słoika)
    3 łyżeczki żelatyny wieprzowej (bez przypraw)
    2 łyżki wody + do namoczenia żelatyny
    3 łyżki oliwy lub oleju
    3 łyżki ketchupu pikantnego
    1 kopiasta łyżeczka mielonej przyprawy curry
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1 łyżeczka całych nasion kminku
    1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Galareta

Galaretka z mięsa mielonego z chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Galaretka z mięsa mielonego z chrzanem 1. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać posiekane cebulę i czosnek, wsypać curry, oregano, tymianek, kminek i ostrą paprykę. Składniki smażyć 2 – 3 min, mieszając. Nadal mieszając, dołożyć mięso i smażyć kolejne 5 min, dodać ketchup i wlać 2 łyżki wody i dusić jeszcze 10 min. Całość wystudzić.
    Żelatynę zalać niewielką ilością wody, pozostawić do napęcznienia, po czym podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż się rozpuści. Płynną żelatynę wlać do mięsa. Dołożyć chrzan oraz wsypać przyprawy do smaku i wymieszać.
  • Galaretka z mięsa mielonego z chrzanem 2. Lekko tężejącą masę przełożyć do pojemników (2 pojemniki 13,5 x 8,5 cm) wyścielonych folią spożywczą. Galaretkę włożyć do lodówki, by całkowicie stężała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować