Nietypowa wersja galaretki, czy też salcesonu przygotowanego z mielonego mięsa z dodatkiem charakternego chrzanu. Całość doprawiona ziołami, przyprawami korzennymi i mieszanką curry, co sprawia, że potrawa zyskuje orientalnego wyrazu.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
500 g mieszanego mięsa mielonego (z łopatki wieprzowej i wołowiny)
160 g obranej białej cebuli
3 obrane ząbki czosnku
2 łyżki chrzanu konserwowego (ze słoika)
3 łyżeczki żelatyny wieprzowej (bez przypraw)
2 łyżki wody + do namoczenia żelatyny
3 łyżki oliwy lub oleju
3 łyżki ketchupu pikantnego
1 kopiasta łyżeczka mielonej przyprawy curry
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka całych nasion kminku
1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Galaretka z mięsa mielonego z chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać posiekane cebulę i czosnek, wsypać curry, oregano, tymianek, kminek i ostrą paprykę. Składniki smażyć 2 – 3 min, mieszając. Nadal mieszając, dołożyć mięso i smażyć kolejne 5 min, dodać ketchup i wlać 2 łyżki wody i dusić jeszcze 10 min. Całość wystudzić.
Żelatynę zalać niewielką ilością wody, pozostawić do napęcznienia, po czym podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż się rozpuści. Płynną żelatynę wlać do mięsa. Dołożyć chrzan oraz wsypać przyprawy do smaku i wymieszać.
2.Lekko tężejącą masę przełożyć do pojemników (2 pojemniki 13,5 x 8,5 cm) wyścielonych folią spożywczą. Galaretkę włożyć do lodówki, by całkowicie stężała.
Komentarze