Galaretka z kurczaka na sosie tatarskim

4.5 (184 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Wspaniały smak galaretki z kurczaka podkreślony dodatkiem sosu tatarskiego. Idealne danie na kolację, a także każde spotkanie ze znajomymi, rodziną itp.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Galaretka

    - rosół z kurczaka przecedzony : 1 litr
    - żelatyna do mięs, ryb itp. : 20 g
    - ugotowane mięso kurczaka bez skóry : 1 szklanka
    - ugotowana marchew : 2 sztuki
    - groszek konserwowy : 0,5 szklanki
    - natka pietruszki ( posiekana) : 2 łyżki
    - sól morska : 1 łyżeczka

    Sos tatarski :

    - ogórki konserwowe średnie : 3 sztuki
    - pieczarki marynowane : 10 sztuk
    - jogurt grecki gęsty : 3-4 łyżki
    - majonez : 6 łyżek
    - sól : 0,5 łyżeczki
    -pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki

Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Galareta Galaretki Przystawki

Galaretka z kurczaka na sosie tatarskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuścić w gorącym bulionie. Dodać natkę pietruszki i doprawić do smaku solą. Mięso kurczaka podzielić na mniejsze części, przełożyć do miseczek. Dodać marchew pokrojoną w plasterki, groszek konserwowy i zalać bulionem z żelatyną. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
  • 2. Miseczki z galaretką przełożyć do lodówki na godzinę.
  • 3. Ogórki konserwowe i pieczarki rozdrobnić w robocie kuchennym. Dodać pozostałe składniki sosu tatarskiego, zmiksować.
  • galaretka z kurczaka z sosem tatarskim 4. Na małych talerzykach rozsmarować sos tatarski, a na wierzchu ułożyć galaretki z kurczaka ( odwracając miseczkę do góry dnem ). Sos można też podać osobno, aby każdy mógł nałożyć sobie odpowiednią dla siebie ilość.

Porady

Rosół do takiej galaretki gotuję z lubczykiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować