Wspaniały smak galaretki z kurczaka podkreślony dodatkiem sosu tatarskiego. Idealne danie na kolację, a także każde spotkanie ze znajomymi, rodziną itp.
2 godz. 20 min
Składniki:
Galaretka
- rosół z kurczaka przecedzony : 1 litr
- żelatyna do mięs, ryb itp. : 20 g
- ugotowane mięso kurczaka bez skóry : 1 szklanka
- ugotowana marchew : 2 sztuki
- groszek konserwowy : 0,5 szklanki
- natka pietruszki ( posiekana) : 2 łyżki
- sól morska : 1 łyżeczka
Galaretka z kurczaka na sosie tatarskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę rozpuścić w gorącym bulionie. Dodać natkę pietruszki i doprawić do smaku solą. Mięso kurczaka podzielić na mniejsze części, przełożyć do miseczek. Dodać marchew pokrojoną w plasterki, groszek konserwowy i zalać bulionem z żelatyną. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
2.Miseczki z galaretką przełożyć do lodówki na godzinę.
3.Ogórki konserwowe i pieczarki rozdrobnić w robocie kuchennym. Dodać pozostałe składniki sosu tatarskiego, zmiksować.
4.Na małych talerzykach rozsmarować sos tatarski, a na wierzchu ułożyć galaretki z kurczaka ( odwracając miseczkę do góry dnem ). Sos można też podać osobno, aby każdy mógł nałożyć sobie odpowiednią dla siebie ilość.
Komentarze