Domowa smakuje lepiej njż z garmażerki :) sprawdza się jako niskokaloryczne drugie śniadanie w pracy i na imprezach z mocniejszym alkoholem. Można ją robić z większością warzyw - z czym kto lubi.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
- udka z kurczaka: 3 sztuki
- korpus z kurczaka: 1 sztuka
- seler: 1 sztuka
- pietruszka zielona pokrojona: 1 pęczek
- pietruszka korzen: 1 sztuka
- marchewka: 4 sztuki
- cebula: 1 sztuka
- groszek z puszki: 1 puszka
- jajko ugotowane na twardo: 3 sztuki
- pieprz, sól: 1 szczypta
- liść laurowy, ziele angielskie: 1 szczypta
- cytryna: 1 sztuka
- Żelatyna: 2 opakowania
Galaretka z kurczaka - czyli drób na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zalać wodą i obgotowywać. Ściągnąć burzyny, lekko posolic, dodać liść laurowy, ziele angielskie i warzywa (wszystkie oprócz zielonej cżęści pietruszki). Gotować na wolnym ogniu.
2.Gdy mięso zacznie odchodzić od kości wyłączyć. Wyciągnąć mieso, oddzielić je od kości i poporcjować do naczyń w których będziemy robić gakaretkę. Z rosołu wyciągnąć warzywa - ja dodawałam tylko marchewke - pokroić ją w plastry.
Dodać jajko, groszek i według uznania zieloną pietruszkę - można nią również ozdabiać jedzenie jak ostygnie. Inne warzywa - np. ugotowany na twardo brokuł albo kukurydzę z puszki dodawać według uznania.
3.Rośół doprawić solą i pieprzem. Rozrobić żelatynę - według przepisu z opakowania i następnie zmieszać z rosołem. Taki wywar przelewać delikatnie do naczyń.
Odstawić aż ostygnie i wstawić do lodówki aż stężeje.
Komentarze