Galaretka z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Ta przekąska kojarzy mi się z imieninami u cioci/wujka ze starszego pokolenia;). Galaretka z kurczaka obowiązkowo musiała gościć wtedy na stole. Tradycyjnie robi się je ze świńskich nóżek. Ja przepadam jednak za wersją drobiową i taką dziś prezentuję.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
    4 nóżki z kurczaka
    1 por
    1 pietruszka
    3 marchewki
    1 puszka kukurydzy
    1 pęczek szczypiorku
    3 litry wody
    żelatyna (ilość zgodnie z przepisem na opakowaniu)
    vegeta, sól, pieprz

Galaretka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ćwiartki i nóżki z kurczaka gotujemy wraz z przyprawami (vegeta, sól, pieprz) i pokrojoną w grube słupki marchewką przez około 40 minut. Studzimy, pozbywamy się skórek i kości, por i pietruszka nie będą potrzebne. Mięso rozdrabniamy na nieduże kawałki. Marchewkę kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
  • 2. Bulion przecedzamy przez sitko, rozpuszczamy w nim żelatynę.
  • 3. Na dno naczyń wykładamy warstwami w preferowanej kolejności: marchewkę, mięso z kurczaka, szczypiorek i kukurydzę.
  • 4. Do naczyń wlewamy gorący bulion. Pozostawiamy do przestudzenia, po czym wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy