Ponieważ pojawiły się na mojej działce pierwsze, dojrzałe jeżyny, postanowiłam zrobić z nich galaretkę na deser dla dzieci. Naturalna i na bazie cukru trzcinowego.
Dla 4 osób
Składniki:
około 500 ml jeżyn
sok z 1 cytryny
500 ml wody
6 łyżeczek żelatyny
6 dużych łyżek cukru trzcinowego
Galaretka z jeżyn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do gorącej wody dodajemy cukier i żelatynę. Dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia składników. Pozostawiamy do ostygnięcia. Owoce jeżyn myjemy i miksujemy. Aby pozbyć się pestek możemy zmiksowane owoce przetrzeć przez drobne sitko. Następnie do owoców dodajemy sok z cytryny i wlewamy wodę z żelatyną. Mieszamy i przelewamy do pucharków. Pozostawiamy w lodówce do zastygnięcia. Podajemy np. z bitą śmietaną.
Komentarze