Galaretka z jeżyn

  • wyświetlono: 2126 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ponieważ pojawiły się na mojej działce pierwsze, dojrzałe jeżyny, postanowiłam zrobić z nich galaretkę na deser dla dzieci. Naturalna i na bazie cukru trzcinowego.

PolskaGotuje
  • 4 porcje

Składniki

około 500 ml jeżyn
sok z 1 cytryny
500 ml wody
6 łyżeczek żelatyny
6 dużych łyżek cukru trzcinowego

Sposób przygotowania przepisu:

Galaretka z jeżyn

  • 1. Do gorącej wody dodajemy cukier i żelatynę. Dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia składników. Pozostawiamy do ostygnięcia. Owoce jeżyn myjemy i miksujemy. Aby pozbyć się pestek możemy zmiksowane owoce przetrzeć przez drobne sitko. Następnie do owoców dodajemy sok z cytryny i wlewamy wodę z żelatyną. Mieszamy i przelewamy do pucharków. Pozostawiamy w lodówce do zastygnięcia. Podajemy np. z bitą śmietaną.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Deserjeżynypodwieczorekgalatertka

Komentarze

Podobne przepisy

Galaretka

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Galaretka z owocami

Galaretka jest zawsze bardzo lubiana...

babeczki z jezyanmi

Dodane przez: klementynka

babeczki z jeżynami

Szybki i prosty sposób na deser...

image-0lo6hti

Dodane przez: joanna1974

Sernik z jeżynami

W wykonaniu banalnie prosty, w...

marmurkowe

Dodane przez: Aninka88

Babka MARMURKOWA Z JEŻYNAMI

pyszne, wilgotne ciasto z dodatkiem...

Gotowe danie

Dodane przez: 2milutka

Ryż z jeżynami

Pyszny deser ryżowy z jabłkiem...

image-06dje4s

Dodane przez: mamajagody_2010

Jabłecznik z dodatkiem jeżyn

Szarlotka w nowoczesnej wersji...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE