Galaretka z jeżyn

4.48 (147 ocen)

  • Dla 4 osób

Ponieważ pojawiły się na mojej działce pierwsze, dojrzałe jeżyny, postanowiłam zrobić z nich galaretkę na deser dla dzieci. Naturalna i na bazie cukru trzcinowego.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • około 500 ml jeżyn
    sok z 1 cytryny
    500 ml wody
    6 łyżeczek żelatyny
    6 dużych łyżek cukru trzcinowego
Wystaw ocenę:

4.48 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery

Galaretka z jeżyn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gorącej wody dodajemy cukier i żelatynę. Dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia składników. Pozostawiamy do ostygnięcia. Owoce jeżyn myjemy i miksujemy. Aby pozbyć się pestek możemy zmiksowane owoce przetrzeć przez drobne sitko. Następnie do owoców dodajemy sok z cytryny i wlewamy wodę z żelatyną. Mieszamy i przelewamy do pucharków. Pozostawiamy w lodówce do zastygnięcia. Podajemy np. z bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować