Smaczna i pożywna galaretka z indyka, która polecam wszystkim wielbicielom galaretek. Zaskakuję smakiem i aromatem.
Składniki:
1 duże lub 2 małe skrzydła z indyka
1 nóżka wieprzowa
1 marchewka
2 pietruszki
pół selera
pół pora
2 gałązki selera naciowego
1 cebula (grillowana, palona na ogniu)
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz
czosnek
1 łyżka żelatyny
Galaretka z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso i obrane warzywa wrzuć do garnka. Zalej wodą (nie dużo, tak aby pokryło). Zagotuj. Zdejmij szumowinę. Dodaj wszystkie przyprawy oprócz czosnku i na małym ogniu gotuj przez ok. 2 godziny.
2.Po ugotowaniu odlej do drugiego garnka rosół. Wyciśnij do rosołu czosnek i rozpuść łyżkę żelatyny.
3.Mięso rozłóż na talerzyki, warzywa pokrój i zalej gorącym rosołem. Odstaw do lodówki lub na zimne.
Komentarze