Galaretka z czarnej porzeczki z sokiem wiśniowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniała na jesienno-zimowy czas...:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg owocu czarnej porzeczki
    1 kg cukru
    1 szklanka soku z wiśni
    1 żelfiks 3:1
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Galaretka z czarnej porzeczki z sokiem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • owoce przed gotowaniem 1. Owoce obieramy z łodyżek przebieramy aby nie było nadpsutych,myjemy osączamy na durszlaku .
    Wsypać do garnka z grubym dnem dodać cukier i mieszając co chwilę zagotować .




  • miksujemy 2. Po 20 minutach od zagotowania gdy owoce zaczną się rozlatywać wlać sok z wiśni zmiksować blenderem,aby masa była bez skórek jednolita
  • okręcamy w koc 3. Po zmiksowaniu wsypać żelfiks i gotować jeszcze 5-10 minut po czym wlewać do wyparzonych i czystych słoiczków.
    Zakręcać natychmiast i wkładać w gruby koc.Zostawić do dnia następnego.Wynieść do spiżarki w chłodne miejsce.

Porady

Galaretkę najlepiej gotować w płaskim szerokim garnku,jednorazowo gotujemy małe porcje aby zagęszczenie trwało krócej dzięki temu otrzymamy galaretkę o lepszej jakości

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sok wiśniowy Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować