Galaretka z czarnej porzeczki

4.5 (157 ocen)

  • 40 min

Wspaniała uczta dla smakoszy przetworów z czarnej porzeczki, zwłaszcza że owoce pochodzą z własnej działki. Pomysł na galaretkę wymyśliłam sama.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg czarnej porzeczki
    1/2 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Galaretka z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki obrać z szypułek, wypłukać pod bieżącą wodą i włożyć do garczka i rozgotować. Przetrzeć przez metalowe sito. Miąższ zagotować, zebrać szumowiny, dodać cukier i gotować na wolnym ogniu około 1/2 godziny, często mieszając. Słoiczki wyparzyć, wysuszyć i przełożyć gorącą galaretkę. Odstawić na 10 minut do odparowania, następnie zakręcić i odwrócić słoiki do góry dnem.

Porady

Można też wykonać galaretkę z czerwonej porzeczki, ale proporcja cukru do owoców jest 1:1

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować