Galaretka z cukinii

4.48 (152 ocen)

  • 2 godz.

Dziś chciałam podzielić się przepisem na galaretkę z cukinii- gwarantuje że nikt kto jej spróbuje nie zgadnie z jakich owoców została zrobiona. Charakteryzuje się ona egzotycznym smakiem i przypomina nieco miks ananasa z agrestem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 2,5 kg obranej ze skórki młodej cukinii (takiej o drobniutkich miękkich jeszcze pesteczkach)
    - 2 zielone galaretki, np. agrestowe
    - łyżka soku z cytryny
    - 1/4 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.48 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Galaretka z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię ścieramy na tarce jarzynówce, mielimy w maszynce lub bardzo drobno kroimy. Gotujemy doprowadzając do wrzenia i częściowego zgęstnienia (przez około 25-30 min), po czym wsypujemy cukier oraz galaretki i gotujemy wszystko razem jeszcze przez 20 min. Pod koniec wlewamy sok z cytryny. Gorące nakładamy do słoiczków, szybko zamykamy, odwracamy do góry dnem i przykrywamy ściereczką w celu lepszego zassania słoiczków. Przechowujemy w ciemnym i zimnym miejscu.

Porady

Ja użyłam cukinii odmiany zielonej, wówczas galaretki też powinny być zielone, w przypadku cukinii żółtej galaretki mogą być np. cytrynowe lub pomarańczowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować