Galaretka rozmarynowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Aromatyczna galaretka ziołowa, która idealnie komponuje się z każdym rodzajem mięsa.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 ml wody
    4 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
    3 szklanki brązowego cukru
    60 ml octu jabłkowego
    3 łyżeczki agar agar

Galaretka rozmarynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę i ocet jabłkowy, wsypujemy cukier, agar agar oraz drobno posiekany rozmaryn. Całość gotujemy na wolnym ogniu 10-15 minut.
    Gorącą galaretkę przelewamy do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w suchym chłodnym miejscu.

Porady

Zamiast agaru galaretkę możemy zagęścić pektyną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy