Galaretka mięsna drobiowy MIX

4.5 (193 ocen)

  • 60 min

Rarytasik serwowany od święta.. i przy imprezach...

  • 60 min

Składniki:

  • 1 mniejsza golonka z indyka
    2 udka
    2 marchewki
    1 pietruszka korzenna
    1/2 pęczka pietruszki naciowej
    5 łyżek żelatyny
    ok10-12 kubków plastikowych jednorazowych lub po jogurtach
    Do wywaru:
    liść laurowy / ziele angielskie/ pieprz ziarnisty
    sól / pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Galaretka mięsna drobiowy mix - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka i golonkę ugotować w przyprawach z marchewka, pietruszka. Wcześniej wyjmując warzywa żeby nie były zbyt miękkie.
    Warzywa kroimy na drobną kostkę.
    Mięsko ugotowane obieramy od kości i kroimy w kostkę.
    wywar rosołowy zostawiamy odbieramy ok 1/2 szklanki i rozpuszczamy w niej żelatynę mieszam z pozostałą częścią wywaru.
  • Galaretka mięsna drobiowy MIX 2. Do pojemnikach plastikowych dajemy pokrojoną marchew i pietruszkę posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w kostkę mięsko układam 2/3 kubka i zalewam wywarem z żelatyną odstawiam do całkowitego stężenia

    z podanej porcji wychodzi ok 10 - 12 kubków.

Porady

Można dodać groszek konserwowy, kukurydze.... Galaretkę można skropić octem lub cytryną ( łagodniejsza wersja)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować