Galaretka mięsna drobiowy mix - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka i golonkę ugotować w przyprawach z marchewka, pietruszka. Wcześniej wyjmując warzywa żeby nie były zbyt miękkie.
Warzywa kroimy na drobną kostkę.
Mięsko ugotowane obieramy od kości i kroimy w kostkę.
wywar rosołowy zostawiamy odbieramy ok 1/2 szklanki i rozpuszczamy w niej żelatynę mieszam z pozostałą częścią wywaru.
2.Do pojemnikach plastikowych dajemy pokrojoną marchew i pietruszkę posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w kostkę mięsko układam 2/3 kubka i zalewam wywarem z żelatyną odstawiam do całkowitego stężenia
z podanej porcji wychodzi ok 10 - 12 kubków.
Porady
Można dodać groszek konserwowy, kukurydze....
Galaretkę można skropić octem lub cytryną ( łagodniejsza wersja)
Komentarze