Galaretka kokosowo-wiśniowa

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Można ją zrobić w foremce do ciastek albo kieliszkach. Ja użyłam foremki w kształcie serca.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - galaretka wiśniowa: 1 opakowanie
    - mleko kokosowe w puszce: 1 puszka
    - Żelatyna: 3 łyżeczki
    - cukier waniliowy: 1 łyżka

Galaretka kokosowo-wiśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce rozpuszczamy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    Żelatynę zalewamy odrobiną wody i czekamy, aż napęcznieje.
    Mleko kokosowe wlewamy do garnuszka z cukrem waniliowym i podgrzewamy, gdy będzie gorące, wrzucamy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści - ale nie gotujemy! wystawiamy i studzimy.
    Gdy galaretka ostygnie, zaczyna się zabawa. Robimy miejsce w lodówce i do foremki wlewamy po kolei- warstwa galaretki- wstawiamy do lodówki, aż stężeje, warstwa masy kokosowej i do lodówki, warstwa galaretki i tak, aż do wyczerpania składników albo wypełnienia foremki.
    Przechowujemy w lodówce. Gdy chcemy wyjąć galaretkę z formy wystarczy zanurzyć foremkę w gorącej wodzie na chwilkę i przekładamy na talerz.
    do polania talerza użyłam syropy Grenadina

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy