Galaretka kokosowo-wiśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. W miseczce rozpuszczamy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Żelatynę zalewamy odrobiną wody i czekamy, aż napęcznieje.
Mleko kokosowe wlewamy do garnuszka z cukrem waniliowym i podgrzewamy, gdy będzie gorące, wrzucamy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści - ale nie gotujemy! wystawiamy i studzimy.
Gdy galaretka ostygnie, zaczyna się zabawa. Robimy miejsce w lodówce i do foremki wlewamy po kolei- warstwa galaretki- wstawiamy do lodówki, aż stężeje, warstwa masy kokosowej i do lodówki, warstwa galaretki i tak, aż do wyczerpania składników albo wypełnienia foremki.
Przechowujemy w lodówce. Gdy chcemy wyjąć galaretkę z formy wystarczy zanurzyć foremkę w gorącej wodzie na chwilkę i przekładamy na talerz.
do polania talerza użyłam syropy Grenadina
Komentarze