Galaretka kawowa

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam kawę, lubię różne eksperymenty z jej udziałem. Poniżej prosty sposób na galaretkę kawową. To pyszny, pobudzający i orzeźwiający deser.

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4-5 łyżek mielonej kawy
    0,5 szklanki cukru
    4 łyżeczki żelatyny
    Kilka kropel aromatu waniliowego lub rumowego
    Bita śmietana

Galaretka kawowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawą zaparzyć w ekspresie z dwóch szklanek wody (lub w garnuszku, zaparzoną kawę przecedzić). Cukier rozpuścić w połowie szklanki wrzątku. Żelatynę zalać 1 łyżką wody i odstawić na minutę. Połączyć kawę z syropem cukrowym, aromatem i żelatyną, mieszając aż żelatyna się rozpuści. Gdy galaretka przestygnie przelać ją do 4 lub 6 małych szklaneczek i wstawić na około 6-8 godzin do lodówki, aż stężeje. Na galaretkę nałożyć bitą śmietanę, udekorować płatkami czekoladowymi i podać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy