Galaretka drobiowa z kurkumą

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób

Galaretka drobiowa obowiązkowo pojawia się u nas na każde święta i imprezy. Często też w ten sposób wykorzystuję mięso pozostałe z rosołu i jest pyszna kolacja.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 3-4 ćwiartki z kurczaka
    2 marchewki
    1 średnia pietruszka
    kawałek selera
    kawałek pora
    kilka kulek ziela angielskiego
    2-3 liście laurowe
    wegeta
    szczypta kurkumy (opcjonalnie)
    sól
    Żelatyna według opisu na opakowaniu jest to zazwyczaj ok 6 łyżek na litr wywaru.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Galaretki Przystawki

Galaretka drobiowa z kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dobrze wypłukać w zimnej wodzie.
    Następnie zalewamy zimną wodą tyle aby przykrywała mięso, Wstawiamy na palnik i doprowadzamy do wrzenia, zbieramy powstałą pianę łyżką cedzakową.
    Dodajemy przyprawy, obrane i pokrojone na mniejsze części warzywa.
    Zmniejszamy płomień i gotujemy na bardzo małym ogniu tak jak rosół 1,5 godziny do dwóch godzin.
    Następnie mięso i warzywa wyciągamy i studzimy.
    Gorący wywar przecedzić przez gęste sito i dodać żelatynę ( 6 łyżek na litr) dokładnie wymieszać.
  • 2. Uda z kurczaka obieramy z kości i skóry, kroimy na mniejsze kawałki.
    Pojemniczki do galaretek dekorujemy np.
    można włożyć zieloną pietruszkę, plasterki jajka, zielony groszek, kukurydzę, czy marchewkę z gotowania wywaru)
    Wybrane składniki do dekoracji układamy na dnie pojemniczków, następnie rozkładamy pokrojone mięso.
    Wszystko zalewamy wywarem z żelatyną.
    Studzimy i zimne wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Mięso Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować